Доступність посилання

ТОП новини

Косово: новий прем’єр звинувачує президента в порушенні Конституції через «секретну угоду» з НАТО


Альбін Курті заявив, що угода надавала миротворчій місії НАТО в Косово право «абсолютного вето» на будь-які дії сил безпеки Косова на півночі країни
Альбін Курті заявив, що угода надавала миротворчій місії НАТО в Косово право «абсолютного вето» на будь-які дії сил безпеки Косова на півночі країни

Новий прем’єр Косова Альбін Курті звинувачує президента Хашима Тачі в порушенні Конституції через «секретну угоду» з НАТО у 2013 році.

У листі до голови парламенту Вйоси Османі прем’єр заявив, що угода обмежує можливості військ Косова. Османі заявив, що направив такий лист до всіх законодавців.

Тачі наразі не коментував звинувачення з боку Курті.

За словами прем’єра, справа пов’язана з листуванням між Тачі та тодішнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном 19 квітня 2013 року. Курті стверджує, що угода надавала миротворчій місії НАТО в Косові право «абсолютного вето» на будь-які дії сил безпеки Косова на півночі країни, де переважно живуть серби.

У листі до Османі, копію якого надіслали до офісу Тачі та генерального прокурора Александра Лумеза, Курті закликав не вживати жодних заходів, які поставлять під загрозу співпрацю між Косовом та НАТО.

Османі заявила, що «вимоги від кожної інституції в Косові поважати Конституцію та конституційні процедури» не повинні інтерпретуватися як «напад» на НАТО, а скоріше – як «розвиток демократії й прозорості та повагу до закону та Конституції країни».

XS
SM
MD
LG