Доступність посилання

ТОП новини

Українські правоохоронці припинили розслідування щодо Костенка – ГПУ


Костенко повернувся до України 6 серпня
Костенко повернувся до України 6 серпня

Українські правоохоронці припинили розслідування щодо звільненого з російської в’язниці українця Олександра Костенка, повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України в коментарі «Громадському» телебаченню.

У ГПУ зазначили, що справа Костенка розслідувалася СБУ, пізніше її передали до Національної поліції, а саме Святошинського райвідділу міста Києва. Слідчі Святошинського райвідділу припинили розслідування, бо Костенка не було на території України і процесуальне керівництво не здійснювалося.

«Якщо поновлять розслідування слідчі Святошинського райвідділу, то будемо далі займатися», – пояснив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

У «Громадському» заявили, що мова йде про справу номер 22014000000000107, де фігурують Олександр Костенко та лідер організації «Громадянський корпус «Азов – Крим» Станіслав Краснов – їх затримали 22 травня 2014 року за незаконне зберігання зброї та вибухонебезпечних речовин. Водночас справа Краснова зараз виділена в окреме провадження і уже розглядається в Святошинському суді.

Засуджений російською владою до тюремного ув’язнення Костенко відбував покарання в колонії загального режиму російського міста Кіров-Чепецький і був звільнений 3 серпня після того, як закінчився його термін ув’язнення. 6 серпня він прибув до України.

Українця з Сімферополя підконтрольний Москві суд у травні 2015 року засудив до чотирьох років і двох місяців ув’язнення нібито за заподіяння каліцтва співробітнику кримського «Беркута» під час подій Майдану 2014 року в Києві. Після розгляду касаційної скарги термін зменшили до трьох років і шести місяців ув’язнення.

Читайте також: Як анексія Криму змінила життя сім’ї євромайданівця Костенка

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно заявляв про тортури, яких завдавали його синові, після чого зник безвісти. Мати і брат Костенка живуть у Сімферополі. Костенко не визнав своєї провини.

Після звільнення активіста в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Служба безпеки України в 2014 році затримувала його за підозрою в тероризмі. За повідомленнями, Костенка заарештували й звільнили під заставу, після чого він нібито втік до Криму. Крім того, повідомлялося, що в активіста є російський паспорт.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Костенко є політичним в’язнем.

XS
SM
MD
LG