Доступність посилання

ТОП новини

Денісова вимагає від Москалькової перевірити законність утримання в ШІЗО ув’язнених кримчан


Людмила Денісова
Людмила Денісова

Уповноважена у справа людини Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до російської обмудсменки Тетянки Москалькової з вимогою «вжити необхідних заходів для захисту прав українських громадян», а саме – перевірити правові підстави поміщення їх до штрафних ізоляторів. Про це вона повідомила в своєму Телеграм-каналі.

Вона також висловила стурбованість через загрозу життю та здоров’ю кримських татар, які перебувають в тюрмах Росії. Зокрема Денісова нагадала про стан фігурантів першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

«Зокрема, Айдер Саледінов має проблеми з серцем і зубами, Теймур Абдуллаєв страждає від серцевої і печінкової недостатності, хронічного риніту та алергії, в Узеіра Абдуллаєва діагностовано бешихове запалення шкіри, що викликає підвищення температури тіла, гнійні рани по всьому тілу і набряк кінцівок. У Еміля Джемаденова хронічна виразка шлунка і пролапс мітрального клапана», – зазначила омбудсменка.

Денісова додала також, що здоров’я українця Володимира Якименко, якого засудив підконтрольний Росії суд в анексованому Криму, погіршується після його поміщення в колонію в Саратовській області сусідньої Росії. За її інформацією, протягом тижня в цього спостерігається підвищена температура тіла до 38 градусів та сухий задушливий кашель.

«Однак комплексного медобстеження та відповідного лікування він не отримує. Водночас його не переводять до медичної частини «ФКЗ ВК 17 УФСВП Росії по Саратовській області», адже вона переповнена ув’язненими, які хворіють на пневмонію», – повідомила уповноважена.

Вона стверджує, що кримчан утримують в камерах із неналежними умовами, без засобів індивідуального захисту та необхідних ліків. В умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 це, на її думку, піддає їх життя небезпеці і може призвести до фатальних наслідків.

Читайте також: Слідком Росії висунув Чубарову заочне «звинувачення»

Омбудсменка підкреслила, що все перераховане є порушенням Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених ООН, а також Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Фігуранти першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Айдер Саледінов, Теймур Абдуллаєв та Еміль Джемаденов потрапили до штрафних ізоляторів після етапування до російських виправних колоній ВК-2 та ВК-16 міста Салават в сусідній Росії.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова раніше відмовилася називати місце, куди в Росії етапують братів Узеїра і Теймура Абдуллаєвих.

Читайте також: Суд залишив під арештом фігуранта бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Мустафаєва​

Мати Абдуллаєва розповідала, що Теймур переніс у російському слідчому ізоляторі інсульт, а у його брата Узеїра проблеми з серцем і нирками.

Верховний суд Росії 24 грудня 2019 року змінив вирок фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» (перша сімферопольська група). Терміни ув’язнення для кримчан зменшилися на шість місяців.

Таким чином, Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і 6 місяців ув'язнення, Рустем Ісмаїлов – 13 років і 6 місяців, Еміль Джемаденов – 11 років і 6 місяців, Айдер Саледінов – 11 років і 6 місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і 6 місяців колонії, при цьому для нього передбачений адмініністратівний нагляд терміном на 1 рік і 4 місяці.

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам цієї справи в червні 2019 року.

Крим самоізолювався від Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:28:14 0:00

XS
SM
MD
LG