Доступність посилання

ТОП новини

Чи почують Зеленського у Криму? Експерти ‒ про допомогу кримчанам в умовах пандемії


В Офісі президента України Володимира Зеленського дали рекомендації жителям анексованого Криму, як поводитися під час пандемії коронавірусу. Офіс президента України також звернувся до кримчан із закликом дотримуватися правил гігієни й дезінфекції у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції.

На думку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, керівництву України складно допомагати своїм громадянам у Криму в умовах анексії, що триває.

«Думаю, що звернення Зеленського до жителів Криму у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції реально жодного результату не дасть. В Офісу президента немає жодних важелів впливу на тимчасово окуповану територію», ‒ сказав Крим.Реалії заступник голови Меджлісу.

Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

При цьому Ільмі Умеров відзначив, що в України є як мінімум дві можливості посилити свої позиції і вплинути на ситуацію.

Кампанія протидії поширенню вірусу, яка розгорнулася у соціальних мережах, набагато ефективніше спрацює у Криму
Ільмі Умеров

«Нинішня влада України продовжує робити колишні помилки, не ухвалюючи рішення про зміну статусу Криму на кримськотатарську автономію. Ситуація ускладнюється тим, що нова влада створила непереборні проблеми для кримськотатарського телеканалу ATR, який має реальний вплив на настрої у Криму. Ці два фактори необхідно використовувати для майбутнього повернення Криму до України. А ось останні мінські угоди і спроби співпраці з Росією лише віддаляють деокупацію Криму. Кампанія протидії поширенню вірусу, яка розгорнулася у соціальних мережах, набагато ефективніше спрацює у Криму, ніж звернення офісу президента Зеленського», ‒ вважає заступник голови Меджлісу.

На думку експерта міжнародного права, професора Бориса Бабіна, заборона кримчанам в’їжджати на материкову Україну відіграє негативну роль.

Влада України вже зробила вкрай негативний крок, заборонивши кримчанам виїжджати на підконтрольну Києву територію України через КПВВ
Борис Бабін

«На жаль, влада України вже зробила вкрай негативний, необдуманий і ситуативний крок, заборонивши кримчанам виїжджати на підконтрольну Києву територію України через КПВВ. При цьому до уваги не бралися ні ситуації, коли людина з кримською реєстрацією фактично живе на материку, ні навіть коли вона має статус внутрішньо переміщеної особи. Це спричинило негативну гуманітарну ситуацію і, до того ж, грубо порушило міжнародні зобов’язання України щодо своїх громадян. Безумовне право громадян на повернення на підконтрольну Києву територію України з її окупованої території випливає зі змісту ч. 2 ст. 33 Конституції України, яку слід розуміти, серед іншого, і як право інтеграції з українським суспільством, право перебування в українській юрисдикції для її громадян, право на допомогу від України. Це неправомірне розпорядження вже було оскаржене правозахисниками в суді, але, на жаль, ми не отримали належної оцінки і будь-якого осудного реагування на настільки сумну ситуацію від представництва президента в АРК. Або з ними цей антиконституційний акт узгодили, або вони вважали за краще його «не помітити», ‒ сказав експерт.

Борис Бабін
Борис Бабін

Борис Бабін вважає, що керівництво України не повинно обмежуватися порадами своїм громадянам в анексованому Криму, а могло зажадати від влади Росії встановити повноцінний карантин на півострові.

Влада України дала право прикордонникам у ручному режимі пропускати кримчан в умовах «гуманітарної необхідності»
Борис Бабін

«Надалі, створивши гуманітарний колапс на лінії розмежування, влада України дала право прикордонникам у ручному режимі пропускати кримчан в умовах «гуманітарної необхідності», що перевело ситуацію в ручне управління і прав кримчан не відновило. Також, на жаль, влада України, даючи поради населенню Криму, утрималася від вимог до влади Росії негайно встановити в Криму повноцінні карантинні й протиепідемічні заходи. Як відомо, окупанти досі не ввели повноцінний карантин на півострові, що призвело до додаткового поширення вірусу», ‒ сказав експерт.

Член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник Кримськотатарського ресурсного центру, один із координаторів міжнародного руху за звільнення Криму #LiberateCrimea Ескендер Барієв висловив Крим.Реалії думку, що Офіс президента України зробив усе можливе в умовах, що склалися.

Чи почують звернення Офісу президента самі люди? Адже телеканал ATR через відсутність фінансування не працює
Ескендер Барієв

«Я вважаю, що звернення Офісу президента до жителів тимчасово окупованих Криму та Севастополя є правильною і гарною ініціативою, адже це українські території, а люди, що проживають там, ‒ громадяни України. Для нас важливі їхні здоров’я і життя. Інше питання: чи почують звернення Офісу президента самі люди? Адже телеканал ATR через відсутність фінансування не працює, та й через кодування люди не можуть дивитися українське телебачення за допомогою супутникових тарілок. Звичайно, на цьому етапі, окрім порад і рекомендацій, Офіс президента України нічого зробити не може, адже кордони закриті з обох сторін», ‒ вважає експерт.

За словами Барієва, незабаром можливий відтік на материкову Україну громадян із окупованих територій.

Україна має готуватися до зустрічі громадян з Криму, а особливо ‒ з ОРДЛО через спалах епідемії коронавірусу
Ескендер Барієв

«Україна має готуватися до зустрічі громадян із Криму, а особливо ‒ з ОРДЛО через спалах епідемії коронавірусу в цих регіонах. Чому ОРДЛО? Тому що російська влада вважає Крим своєю територією і буде вживати заходів, а на території Донбасу вони не будуть звертати уваги, бо не буде вистачати сил, ресурсів і кваліфікованих фахівців, щоб боротися з епідемічними спалахами коронавірусу в різних регіонах самої Росії», ‒ повідомив експерт

Українська правозахисниця Галина Койнаш у коментарі Крим.Реалії зробила основний акцент на мобілізації зусиль України для недопущення ослаблення санкцій щодо країни-агресора в умовах пандемії.

«Тиск, звичайно, потрібний, щоб звільнили політв’язнів… Необхідно і протистояння кремлівським спробам, які намагаються умовити західні держави «на тлі пандемії» скасувати санкції», ‒ зазначила правозахисниця.

Раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця сказав, що Кремль намагається використовувати пандемію коронавірусу для скасування санкцій.

Довідка: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій 17 березня повідомило, що пропуск через контрольні пункти в’їзду-виїзду на адмінкордоні Криму з Херсонською областю тимчасово обмежений до 3 квітня. У Держприкордонслужбі України пояснили, що не будуть пропускати громадян без реєстрації на материковій частині України.

Кабінет міністрів України 18 березня вніс зміну до постанови про правила перетину адміністративного кордону між анексованим Кримом і Херсонською областю в умовах обмежень через загрозу поширення коронавірусу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG