Доступність посилання

ТОП новини

Путін «взяв коронавірус у союзники» і пропонує зняття санкцій проти Росії


Президент Росії Володимир Путін під час відео-саміту Групи Двадцяти найрозвинутіших економік світу, які обговорювали протидію коронавірусу. Ново-Огарьово, Московська область. 26 березня 2020 року
Президент Росії Володимир Путін під час відео-саміту Групи Двадцяти найрозвинутіших економік світу, які обговорювали протидію коронавірусу. Ново-Огарьово, Московська область. 26 березня 2020 року

Російський президент Володимир Путін запропонував мораторій на економічні санкції для того, щоб уражені коронавірусом країни могли краще боротись з пандемією. Про це Путін сказав лідерам Двадцятки під час відео-саміту 26 березня за участі керівників двох десятків економічно найпотужніших держав світу. Однак, така пропозиція наштовхнулась на критику міжнародних оглядачів та українських представників, які вважають, що санкції з Росії можуть бути зняті лише з повним виходом росіян з української території, а особисто президенту Путіну закидають використання коронавірусу для просування геополітичних цілей Кремля.

Президент Володимир Путін запропонував заморозити санкції на час коронавірусу – хоча й не назвав кокретно Росію. Дехто вважає, що він також міг мати на увазі, скажімо, й Іран який перебуває під санкціями США через ядерні амбіції.

Під час відеоконференції лідерів Двадцятки Путін сказав, що обмежувальні заходи мають бути скасовані з гуманітарних міркувань задля полегшення «взаємних поставок медикаментів, харчів, обладнання та технологій».

Відео виступу президента Росії Путіна під час відео-саміту G20:

Росія перебуває під низкою санкцій з боку ЄС, США та інших країн за її дії в Україні – зокрема за розпалювання конфлікту на сході України, а також за анексію Криму в 2014 році.

Допомога Італії піар-хід Кремля?

У заклику до мораторію на санкції, дехто побачив нещирість Кремля, коли днями Росія надіслала гуманітарну допомогу Італії, яка в Європі найсильніше страждає від коронавірусу.

Не дайте російській пропаганді обдурити чи поділити себе
Юліан Рьопке

Один із провідних німецьких журналістів Юліан Рьопке провів паралелі з «демонстративною» допомогою і гуманітарними конвоями, які Росія надсилала на окуповану частину Східної України, а також у Сирію. і ось нині – до Італії.

«Фото, які створює Росія в Італії, Україні чи Сирії, є однаковими – такими, якими є факти. Росія не є найщедрішою, а є найменш щедрим донором у допомозі цим країнам порівняно з ЄС чи США. Отже, не дайте російській пропаганді обдурити чи поділити себе».

Канадієць Майкл МакКей одразу після прибуття російської допомоги до Італії спрогнозував, що наступним буде пропозиція Москви щодо зняття санкцій – і не помилився.

«Я казав..., що «допомога» Кремля проти коронавірусу Італії є вивертом (уловкою) задля зняття санкцій, у той час як Росія продовжує війну проти України...» -- написав МакКей.

Мораторій на санкції потрібен Путіну для продовження окупації Криму
Glasnost Gone

Активний твіттераті, який коментує політику Кремля під іменем Glasnost Gone, пише: «Мораторій на санкції потрібен Путіну, щоб продовжувати його окупацію Криму».

А ось думка Віктора Рантали, який займається історією Холодної війни, і якого не дивує тактика російського президента: «Путін закликає до «мораторію» на санкції на саміті Двадцятки... Звичайно, він робитиме це...».

Оглядач Пол Ніланд вказує, що російський президент цілком контролює ситуацію на сході України: «Путін, власне, цілком тримає все під контролем і так було завжди. Хочете зняття санкцій? Вийдіть з України».

Дехто – як-от дипломат Мартін Сваровський – помічає, що незважаючи на спалах коронавіру в світі і проблему з цим в самій Росії, російська військова авіація і далі випробовує на міцність захист повітряного простору країн-членів НАТО.

Допоки існує режим Путіна – жодного пом’якшення санкцій!
Мартін Сваровський

Зокрема за останній тиждень – на тлі світової пандемії коронавірусу -- російські військові літаки наближались до американського і канадійського повітряних просторів, а також – двома шляхами – підлетіли до Аляски, яка є американським штатом.

Сваровський робить висновок: «Яка типова Росія! Допоки існує режим Путіна – жодного пом’якшення санкцій!»

Кремль намагається використати пандемію на свою користь?

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця вважає, що російський керівник просто використовує коронавірус в питання санкцій: «....Росія, яка визнана Генасамблеєю ООН окупантом, взяла COVID у союзники і перефарбувалася в захисники людства. Кінець окупації, насправді, найкращі ліки для самої Росії».

Англомовний часипис Business Ukraine Magazine теж недвозначний в оцінці ініціативи російського президента щодо санкцій:

«Путін намагається використати пандемію коронавірусу задля послаблення санкцій, запроваджених проти Росії за вторгнення в Україну. Він сказав лідерам G20, що криза є «справою життя або смерті». Це також було справою для понад 14 тисяч українців, вбитих війною».

«Росія використовує коронавірусну пандемію як привід для пропихування зняття санкцій. PR-операція з наданням допомоги Італії була частиною плану, -- твітує українська журналістка Ольга Токарюк. -- Санкції повинні залишатись допоки Росія не вийде з України і не виконає Мінські угоди».

Читайте ще:

Росія біля кордону з Україною готує нові окупаційні сили?​

«Українська мова – головний ворог Росії» – професор Лариса Масенко

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG