Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус на Diamond Princess: карантин закінчується для одних, але починається для інших


Пасажири стоять на палубі круїзного лайнеру Diamond Princess на пристані в Йокогамі, Японія, 10 лютого 2020 року
Пасажири стоять на палубі круїзного лайнеру Diamond Princess на пристані в Йокогамі, Японія, 10 лютого 2020 року

Двотижневий карантин круїзного лайнеру Diamond Princess майже закінчився для більшості пасажирів, проте не для його членів екіпажу. Лайнер не єдина «гаряча точка» спалаху епідемії, яка поширилися далеко за межі Китаю. Тому страхи та сумніви через нові випадки захворювання змушують світову спільноту продовжувати боротьбу з хворобою, а також замислитися над економічними наслідками від коронавірусу.

У той час, коли пасажири круїзного лайнеру Diamond Princess цілодобово перебували у своїх каютах, члени екіпажу карантин не проходили. Всі вони були змушені продовжувати працювати, щоб підтримувати рух корабля, а також готувати їжу та доставляти її у каюти.

Інша сторона карантину

Деякі критики звинуватили екіпаж у ненавмисному поширені вірусу по всьому кораблю, де було зареєстровано понад 600 випадків захворювання коронавірусом.

Тепер члени екіпажу через те, що вони перебували у тісному контакті з можливими зараженими пасажирами, також повинні пройти 14-денний карантин. Він почнеться з того моменту, коли лайнер покине останній пасажир.

Вони бояться, що вірус може поширитися дуже швидко, і все, що ми хочемо, це зробити тести і відокремитися від тих, хто заражений
Сонали Тхаккар

Сонали Тхаккар, працівниця служби безпеки лайнера, розповіла у інтерв’ю для інформаційного агентства AFP, що члени екіпажу сплять по двох у каюті, користуються спільною вбиральнею та разом харчуються, тому в таких умовах хвороба може поширюватися дуже легко.

«У нас багато страху, у мене і моїх колег, у понад 1000 членів команди, – каже Тхаккар, – Вони бояться, що вірус може поширитися дуже швидко, і все, що ми хочемо, це зробити тести і відокремитися від тих, хто заражений. Ми не хочемо залишатися на борту».

Батько дівчини Дінеш розповів, що зараз вона живе в маленькій кімнаті без вікон і дуже налякана.

«Ми розмовляємо з нею кожен день, намагаючись її заспокоїти. – сказав він, – Чому уряд чекав так довго, коли тепер все більше і більше людей заражаються?».

Пасажири лайнеру, розміщують у соціальних мережах дописи із словами подяки для членів екіпажу за їхню допомогу.

«Моя сім'я і я хочемо висловити нашу глибоку вдячність за вашу роботу, саможертву і турботу протягом останніх тижнів. Ми не можемо уявити, з якими труднощами ви зіткнулися», – йдеться в одному з повідомлень.

Деякі члени екіпажу також намагалися підтримувати хороший настрій за допомогою танців та музики.

«Ми повинні намагатися залишатися щасливими в таких ситуаціях, – посилається AFP на допис Біная Кумара Саркара, одного з членів екіпажу, – У цьому весь сенс життя».­

Японія дозволила пасажирам з негативним результатом тесту покинути лайнер. Сотні пасажирів уже це зробили цього тижня. Інша частина пасажирів має зійти на берег у п’ятницю.

Однак в Австралії у двох людей, які прибули додому після 14-денного карантину на лайнері Diamond Princess, виявили позитивний результат на вірус. Хоча перед польотом пасажири пройшли декілька перевірок.

Міністр охорони здоров'я Японії Кацунобу Като заявив, що Австралія, як і США, привезла додому «суміш пасажирів» з негативним результатом тесту та тих, чий статус не відомий. Тому важко відразу прийти до висновку, коли або як вони заразилися вірусом, сказав міністр.

Водночас, деякі евакуйовані з Китаю до США американці стикнулися з дискримінацією після повернення додому.

Емі Денг, яка пройшла домашній карантин зі своєю 8-річною дочкою Дейзі, розповіла, що її сусіди викликали поліцію через побоювання, що вони можуть поширити коронавірус.

«Люди вже були в паніці, потім вони придумали ці чутки і поширили їх, сказавши, що ми навіть не маємо жити в суспільстві», – додала Денг.

Економічні наслідки

Уряди країн продовжують боротьбу із поширенням спалаху хвороби. Міністри фінансів та центральні банки країн G20 зустрінуться в Саудівській Аравії на вихідних, щоб обговорити ризики для світової економіки на тлі епідемії коронавірусу.

Тривога через COVID-19 піднялася на новий рівень на тлі побоювань, пов'язаних зі спалахами вірусів в Пекіні і за межами Китаю
Родріго Катріль

«Тривога через COVID-19 піднялася на новий рівень на тлі побоювань, пов'язаних зі спалахами вірусів в Пекіні і за межами Китаю», – вважає валютний стратег Національного банку Австралії Родріго Катріль.

Інформаційне агентство Reuters повідомляє, що Японія і Сінгапур знаходяться на межі рецесії. Водночас, Південна Корея заявила, що її експорт до Китаю впав протягом перших 20 днів лютого через порушення глобального ланцюга поставок товарів та послуг.

Перед підготовкою до саміту G20, МВФ заявив, що ще занадто рано говорити про те, як вірус вплине на глобальне економічне зростання.

«Ми все ще сподіваємося, що це буде «V-подібна» крива з різким спадом в Китаї і різким відновленням після стримування вірусу», – сказала директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

«Проте ми також не виключаємо іншого сценарію з «U-подібною» кривою, де вплив буде тривалішим», – додала вона.

Міністерство торгівлі Китаю вже заявило, що розглядає додаткові фінансові заходи для підтримки свої компаній.

«Гарячі точки»

Станом на 21 лютого у Китаї було зареєстровано понад 75 400 випадків захворювання коронавірусу та 2 236 смертей. Усього вірус зафіксували у 27 країнах, де померло 11 людей за межами материкового Китаю.

Південна Корея повідомила про 52 нових підтверджених випадків зараження, тож загальний показник інфікованих у країні становить 156 людей. Більшість із них перебуває у місті Тегу, де десятки людей заразилися коронавірусом, на думку уряду та вірусологів, під час відвідування церкви.

Представники уряду країни кажуть, що більше 400 відвідувачів церкви мають ознаки хвороби, проте їхнє тестування ще не завершилося.

У столиці Південної Кореї Сеулі влада заборонила проведення вуличних мітингів.

Токіо також заявило, що скасує або ж відкладе на три тижні проведення великих заходів в закритих приміщеннях, попри те, що місто має готуватися до проведення Олімпійських ігор, що починаються у липні.

Раніше заступник міністра науки і технологій Китаю Сюй Наньпін заявив, що вакцина проти коронавірусу буде представлена для клінічних випробувань наприкінці квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG