Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС розповів про плани у відповідь на заклик Росії скасувати санкції через коронавірус


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів про плани України у відповідь на заклик Росії скасувати санкції проти неї через пандемію нового коронавірусу і пов’язану з нею економічну кризу.

За його словами, зараз Росія «запустила такого «черв’ячка» у вигляді закликів скасувати всі санкції на тлі економічної кризи».

«Це ризик. Це безумовний ризик, який ми прогнозували, на який ми відразу відреагували, реалізацію якого ми не допустимо», – наголосив міністр. За його словами, його міністерство працює над тим, щоб ці заклики не були втілені.

«У росіян все є «гуманітарним питанням», якщо треба зняти санкції. Ні, це абсолютно не гуманітарне питання. Жодним чином санкції до гуманітарних питань не стосуються», – додав він.

«До речі, ті, хто завжди казав, що санкції не працюють, – я вважаю, що ось цей заклик зняти санкції якраз є ще одним доказом того, що санкції працюють. Якби вони не працювали, то, очевидно, ніхто навіть зараз на них не звертав би уваги», – наголосив голова МЗС.

Він також звернув увагу, що питання протидії російській агресії «жодним чином не може відійти у тінь».

«І на ключові його аспекти я постійно звертаю увагу і контролюю ситуацію. Тому спілкуюся, у тому числі, з нашими партнерами», – сказав Дмитро Кулеба в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Міністерство закордонних справ України виступило 18 березня з заявою у відповідь на заклик із Москви до скасування санкцій.

«Нещодавні маніпуляційні пропозиції російського чиновника Костянтина Косачова «скасувати санкції у зв’язку з коронавірусом» яскраво підтверджують, що чинні економічні обмеження проти Росії у зв’язку з агресією проти України відчутно впливають на російську економіку, незважаючи на постійні заперечення Кремля», – мовиться в заяві речниці МЗС Катерини Зеленко.

У міністерстві нагадали: «Санкції проти Росії є відповіддю міжнародної спільноти на кричущі порушення Росією принципів міжнародного права – недоторканності міжнародно визнаних кордонів, поваги до суверенітету та територіальної цілісності держав і, насамперед, триваючу агресію Росії проти України. Санкції є ключовим інструментом приборкання держави-агресора, яка і далі не демонструє бажання повернутися у русло міжнародного права».

Ми впевнені, що Росія має ефективний і швидкий шлях позбутися міжнародного санкційного тиску – це припинити агресію проти України, припинити окупацію українських земель, виплатити компенсацію за завдану шкоду», – мовиться в заяві.

«Світ дійсно повинен об’єднатися у боротьбі з коронавірусом, проте така боротьба не має бути приводом для ігнорування або безкарності триваючої агресії Росії проти України», – додали в МЗС.

Раніше того ж дня голова комітету з міжнародних справ верхньої палати парламенту Росії, Ради федерації, Костянтин Косачов, заявив, що нинішня криза з коронавірусом і ознаки світової економічної рецесії дають «унікальний шанс розірвати заворожене замкнене коло» санкцій, що, за його словами, запроваджуються у сподіванні на їхню політичну результативність, але потім, мовляв, «не відбувається нічого, крім взаємних економічних втрат».

Він стверджував, що «настала необхідність глобальної домовленості про одноразове і тотальне скасування будь-яких економічних санкцій, крім запроваджених Радою безпеки ООН.

«Головне – зараз це все можна зробити, не повертаючись до передісторій, не озираючись на політику і без втрати обличчя для всіх, хто захопився санкціями», – написав Косачов у фейсбуці, і його заяву відразу розтиражували російські засоби інформації.

Європейський союз, а також США, країни «Групи семи» і ще чимало держав світу запровадили проти Росії кілька пакетів політичних і економічних санкцій, починаючи з весни 2014 року, коли Росія незаконно окупувала український Крим, а потім почала гібридну агресію на сході України, і відтоді регулярно продовжують їх і час від часу розширюють чи посилюють.

XS
SM
MD
LG