Доступність посилання

ТОП новини

У Конституційному суді України офіційно вказали ім’я нової голови – Наталія Шаптала


Станіслав Шевчук пообіцяв, що звернеться до суду через звільнення, яке він назвав «антиконституційним переворотом»
Станіслав Шевчук пообіцяв, що звернеться до суду через звільнення, яке він назвав «антиконституційним переворотом»

14 травня відбулися збори суддів Конституційного суду України, на яких судді КСУ ухвалили рішення про недовіру голові Конституційного суду України Станіславу Шевчуку та обрали нову голову суду Наталію Шапталу. Про це йдеться в повідомленні на сайті КСУ.

«Розглянувши на спеціальному пленарному засіданні КСУ висновок Постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ про наявність підстав для звільнення Шевчука Станіслава Володимировича з посади судді КСУ у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді КСУ та виявило його невідповідність займаній посаді, відповідно до статей 147, 149, 150, 153 Конституцій України, статті 3 пункту 3, абзацу шостого частини першої статті 21, статті 83 Закону України «Про Конституційний суд України» , параграфу 13, параграфу 27 Регламенту КСУ, постановив звільнити Шевчука Станіслава Володимировича з посади судді Конституційного суду України», – йдеться в оприлюдненому рішенні КСУ.

У суді зазначили, що цього ж дня на спеціальному пленарному засіданні головою Конституційного суду України обрано Наталю Шапталу на один трирічний строк.

Повідомляється, що Шаптала була призначена суддею Конституційного суду у вересні 2010 року, дев’ятирічний термін її як судді КСУ спливає у вересні поточного року.

Наразі Станіслав Шевчук вже вказаний на сайті КСУ як колишній суддя.

Сам Станіслав Шевчук раніше заявив,що 14 травня у стінах КСУ відбувся «антиконституційний переворот» і «захоплення державної влади». Він зазначив, що у середу планує звернусь до суду та правоохоронних органів через події у КСУ. Шевчук вважає, що за цією ситуацією стоїть персонально президент України Петро Порошенко. Ані Петро Порошенко, ані його адміністрація наразі не коментували такі заяви Шевчука.

Раніше сьогодні низка ЗМІ, посилаючись на свої джерела, повідомила, що судді КСУ проголосували за звільнення Станіслава Шевчука з посади голови цього суду. Потім із неофіційних джерел стало відомо, що новою головою Конституційного суду обрали суддю Наталію Шапталу. У

Згідно з Конституцією України (стаття 104), президента України приводить до присяги голова Конституційного суду.

XS
SM
MD
LG