Доступність посилання

ТОП новини

Депутати були ображені «не дуже вихованим стилем» Зеленського – Куренной


Новобраний президент України Володимир Зеленський після зустрічі з керівництвом Верховної Ради і представниками парламентських фракцій. Київ, 4 травня 2019 року
Новобраний президент України Володимир Зеленський після зустрічі з керівництвом Верховної Ради і представниками парламентських фракцій. Київ, 4 травня 2019 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Володимир Куренной, народний депутат України («БПП»); Руслан Бортник, політолог

У Верховній Раді одну за одною реєструють постанови про дату інавгурації новобраного президента України Володимира Зеленського. 17, 20, 28 травня… Вибір чималий. Дати пропонують різні. І все це відбувається на тлі припущень про можливий розпуск або нерозпуск чинного скликання парламенту.

Ваша Свобода | Інавгурація Зеленського: рішення Ради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пане Куренной, ви за 17 травня – інавгурація Володимира Зеленського. Чому?

Ми не боїмося розпуску Ради
Володимир Куренной

Володимир Куренной: Ми за будь-яку дату інавгурації новообраного президента, яку підтримає Регламентний комітет, по якій буде більш-менш консенсус у парламенті. Дата 19 травня має певні застереження щодо того, що це День жертв політичних репресій. І частина депутатів, у тому числі й інших фракцій, не хоче за цю дату голосувати. Наприклад, про це відверто каже «Народний фронт». З іншого боку, є позиція новообраного президента, що треба скоріше йому братися за виконання обов’язків. Він хоче якомога швидше взяти на себе відповідальність за країну.

Після звернення Зеленського навіть ті нардепи, які достатньо лояльно ставилися до новообраного президента, були ображені таким не дуже вихованим стилем президента
Володимир Куренной

У зв’язку з тим, що ми не маємо принципово позиції щодо дати, ми, «БПП», готові підтримати 17 травня. Немає у БПП позиції, що тільки треба 28-го чи 29-го, чи на початку червня. Наша позиція однозначна: ми готові на будь-яку дату і готові голосувати. Ми не боїмося розпуску Ради, особливо на тлі всіх цих подій. Розуміємо, що новий президент хоче продемонструвати свою максимальну ефективність і спроможність. Але питання тільки в одному – чи є у нього конституційні, правові підстави для розпуску Ради.

Якщо хочеш отримати 226 голосів у парламенті (я не впевнений, що Зеленський саме хоче отримати 226 у четвер за 19 травня), то, зрозуміло, не налаштовуєш проти себе весь парламент.

Після цього звернення навіть ті народні депутати, які достатньо лояльно ставилися до новообраного президента, були ображені таким не дуже вихованим стилем президента.

Володимир Куренной, народний депутат України («БПП»)
Володимир Куренной, народний депутат України («БПП»)

– Пане Бортник, ви у «Фейсбуку» трошки раніше написали про такий відрізок: від 19 травня як можливої дати інавгурації президента Зеленського до 28-го. Ви не змінили своєї думки?

Руслан Бортник: Я вважаю, що це найзручніший час для розпуску парламенту. З 19-го по 27-е включно. Хоча новий президент матиме право розпустити парламент і після 27 травня. Але це вже буде складніше. Вже рішення фінальне набуватиме чинності у судах, найімовірніше.

У парламенті є мовчазний консенсус про небажання дострокових парламентських виборів
Руслан Бортник

Є дві моделі, як рахувати останні півроку повноважень парламенту. Ключова модель полягає в тому, що рахуємо від 27 листопада 2014 року (5 років повноважень), звідти і віднімаємо. Інша модель – рахуємо від терміну завершення повноважень цієї Верховної Ради, а це середина грудня, віднімаємо звідти – мінус 6. До другої моделі схиляються два колишні міністри юстиції, деякі судді Окружного адмінсуду. Якщо Зеленський піде по другій моделі, то це питання вирішуватиметься у судах. Зеленський, наприклад, ухвалить указ про дострокові парламентські вибори, скаже, що немає коаліції. Парламент спробує оскаржити це рішення у судах. І вже судді будуть ухвалювати рішення.

В цій ситуації депутати самі бояться стати жертвами політичних репресій, тільки вже з боку нового президента. Я не розумію, чому настільки чіплятися за дату інавгурації. Вже у Зеленського відібрали місяць повноважень, власне кажучи. Але закон не порушено. Останній день для інавгурації – 3 червня. Мінімальний дедлайн міг би бути на початку травня. Йде сьогодні гра – намагання відтягнути парламентські вибори на осінь, щоб упали рейтинги і нового президента, і його політичної сили.

​Даю 30% можливості, що у серпні відбудуться дострокові парламентські вибори. У парламенті є мовчазний консенсус про небажання дострокових парламентських виборів. До цієї ідеї холодно ставляться наші західні партнери, які вважають, що таким чином посилювати Зеленського, віддавати йому під контроль наступну коаліцію і наступний уряд недоцільно. Його потрібно балансувати партнерами по коаліції. Парламент має бути більш збалансованим.

Руслан Бортник, політолог
Руслан Бортник, політолог

– Пане Бортник, хто за, проти інавгурації і на коли?

«Слуга народу» може взяти від 150 до 210 парламентських місць
Руслан Бортник

Руслан Бортник: На інавгурацію до 27 травня згодні, за моєю інформацією, «Батьківщина», «Відродження», уламки «УКРОПу» і «Свободи», які не мають фракції, але мають представництво, своїх депутатів, можливо, «Опоблок». Всі решта говорять: ми згодні на будь-яку дату. Але насправді саботують цей процес.

Саме на 19-е – цей тиждень до 27-го їм (Зеленському і його штабу – ред.) необхідний для того, щоб оформити два рішення у судах, які додатково обґрунтують можливість розпуску парламенту. А є ще в КСУ важливе рішення. Поки що Зеленський шантажує парламент розпуском, щоб досягнути лояльності від нього в частині кадрових призначень і пакету законопроектів.

У плані електоральному, можливо, Зеленський і виграє. Якщо парламентські місця моделювати разом із мажоритаркою (ми сьогодні моделювали), то «Слуга народу» може взяти від 150 до 210 парламентських місць. За останніми соцопитуваннями. Можливий союз із Тимошенко, з Гриценком. Це найбільш природні союзники Зеленського. Опоненти – «БПП», всі біло-блакитні партії.

– Пане Куренной, якщо дострокові парламентські вибори у серпні, не серпні цього року… «БПП» – яка перспектива? Петро Порошенко наважиться бути під № 1?

Володимир Куренной: «Курчат по осені рахують». Я думаю, що достатньо серйозна перспектива. «БПП» буде представлений у новообраному парламенті. З лідерством Петра Порошенка – це точно. В якому вигляді, у якому форматі – це Порошенко вирішить. Буде оновлення партії. Це однозначно.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG