Доступність посилання

ТОП новини

КСУ оприлюднив рішення – статтю про незаконне збагачення в ККУ вважають неконституційною


Президент Петро Порошенко заявив, що подасть до парламенту новий законопроект щодо незаконного збагачення
Президент Петро Порошенко заявив, що подасть до парламенту новий законопроект щодо незаконного збагачення

Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України статті 368-2 Кримінального кодексу України (про незаконне збагачення – ред.).

«Цим рішенням Суд визнав такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною), статтю 368-2 Кодексу. У своєму рішенні Конституційний суд підкреслив, що протидія корупції має здійснюватися виключно правовими засобами з дотриманням конституційних принципів та приписів законодавства, ухваленого відповідно до Конституції України», – йдеться у тексті рішення, оприлюдненому на сайті КСУ.

У КСУ кажуть, що дійщи висновку, що стаття про незаконне збагачення не відповідає вимогам чіткості, точності й однозначності. Згідно з повідомленням, відповідна стаття втрачає чинність з дня ухвалення КСУ рішення. Воно, у свою чергу, є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржене.

Раніше сьогодні президент України Петро Порошенко запевнив, що після оприлюднення і аналізу рішення Конституційного суду подасть до парламенту новий законопроект, що передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Про те, що президент невідкладно подасть законопроект щодо повернення статті про незаконне збагачення в Кримінальний кодекс, заявила сьогодні і його представниця у Верховній Раді, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Луценко.

26 лютого «Українська правда» з посиланням на свої джерела повідомила, що КСУ визнав статтю 368-2 Кримінального кодексу неконституційною. Вона передбачає покарання за «набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами» і «передачу нею таких активів будь-якій іншій особі».

XS
SM
MD
LG