Доступність посилання

ТОП новини

Захист ТЕЦ, ТЕС або ГЕС ніколи не відносився до відповідальності Мінінфраструктури – Кубраков


Рятувальники гасять пожежу після атаки РФ на Трипільську ТЕС в Українці Київської області, Україна, 11 квітня 2024 року
Рятувальники гасять пожежу після атаки РФ на Трипільську ТЕС в Українці Київської області, Україна, 11 квітня 2024 року

Захист об’єктів генерації енергії, таких як ТЕЦ, ТЕС або ГЕС ніколи не відносився до відповідальності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, відповів на питання депутатів у Верховній Раді профільний міністр Олександр Кубраков.

«Очевидно, що захистити статичні об’єкти розміром в кілька гектарів неможливо жодним саркофагом – це надто довго і дорого. Єдине можливе рішення – засоби ППО. Ми залежні від ритмічних поставок озброєння від країн-партнерів», – сказав міністр під час години запитань до уряду у ВР.

За словами Кубракова, у підпорядкуванні міністерства майже 4 000 об’єктів критичної інфраструктури.

«У вересні минулого року відповідно до рішення уряду, наша команда взяла на себе зобов’язання звести фізичних захист 22 розподільчих підстанціях НЕК «Укренерго». Тільки на 22 з існуючих 90-та магістральних та ще тисяч менших підстанцій», – повідомляє міністерство.

Кубраков запевнив, що на всіх 22 об’єктах робота по зведенню захисту другого рівня завершена або знаходиться на фінальних стадіях.

Верховна Рада викликала на засідання Олександра Кубракова після масованих російських атак на енергетичну інфраструктуру та знищення Трипільської ТЕС.

Читайте також: У ДТЕК розповіли, за яких умов запровадять графіки відключення світла по всій Україні

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

За даними Міненерго, 11 квітня сили РФ атакували об’єкти генерації і системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Серед іншого, внаслідок російської атаки була повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована за 20 кілометрів від Києва.

Форум

XS
SM
MD
LG