Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба анонсував «жорстку розмову» з послом Грузії в Україні щодо ситуації із Саакашвілі


«Ми вважаємо, що Грузія має припинити знущання з Михеїла Саакашвілі та повернути його нам»
«Ми вважаємо, що Грузія має припинити знущання з Михеїла Саакашвілі та повернути його нам»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що у вівторок, 4 липня, із послом Грузії в Україні у відомстві проведуть «жорстку розмову» щодо ситуації із експрезидентом Міхеїлом Саакашвілі.

«Грузинська влада заслуговує на жорстку реакцію України через ставлення до Михеїла Саакашвілі. Завтра зранку посол Грузії буде в МЗС, з ним буде поведена жорстка розмова, він поїде до Грузії. Ми вважаємо, що Грузія має припинити знущання з Михеїла Саакашвілі та повернути його нам, оскільки він є громадянином України», – зазначив Кулеба, слова котрого цитує МЗС у Telegram.

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі поки нічого не заявляв з цього приводу.

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський також закликав Грузію передати Саакашвілі в Україну. Він доручив МЗС запропонувати послу протягом 48 годин покинути Україну для проведення консультацій.

У понеділок з’явилося відео допиту Міхеїла Саакашвілі, з якого помітно його сильне схуднення і нездоровий вигляд. Саакашвілі нині перебуває в тбіліській клініці, він дистанційно підключився до засідання суду вперше з лютого цього року.

У березні у клініці «Вівамед» заявили, що сумніваються у доцільності подальшого перебування в ній Міхеїла Саакашвілі та збираються звернутися з цим питанням до пенітенціарної служби. Згідно із заявою клініки, Саакашвілі погоджується лише на симптоматичне лікування, яке може отримувати в будь-якій іншій установі, та висловлює недовіру медперсоналу.

Адвокат Саакашвілі назвав заяву клініки, в якій він перебуває з травня минулого року, «незрозумілою».

Експрезидент Грузії, який має українське громадянство, був заарештований у Тбілісі восени 2021 року після таємного повернення до країни. На той час щодо нього був ухвалений заочний вирок – 6 років позбавлення волі у справі про перевищення повноважень.

Через проблеми зі здоровʼям Саакашвілі перевели до цивільної клініки у Тбілісі. Сам політик та його прихильники наполягають, що погіршення стану могло бути спричинене отруєнням. Влада Грузії стверджує, що для таких висновків немає доказів.

Україна закликала відпустити політика на лікування за кордон.

XS
SM
MD
LG