Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України висловило протест через арешт Курбедінова


Курбедінова заарештували на п’ять діб
Курбедінова заарештували на п’ять діб

Міністерство закордонних справ України висловило протест через арешт на п’ять діб у окупованому Росією Сімферополі кримськотатарського активіста та адвоката Еміля Курбедінова.

«Еміль Курбедінов є одним з ключових адвокатів у справах громадян України, незаконно утримуваних Росією за сфабрикованими та політично мотивованими звинуваченнями. Віднедавна він також захищає одного з військовополонених українських моряків. Власне, саме останній факт міг спричинити його затримання, однак це далеко не перший випадок переслідування російськими окупантами адвокатів та правозахисників. Лише у листопаді Еміль та двоє його колег, Ліля Геменджі та Едем Семедляєв, отримали необґрунтоване «застереження» про «неприпустимість порушення законодавства про демонстрації», – ідеться у повідомленні.

Читайте також: Заарештований в окупованому Криму Еміль Курбедінов: що про нього відомо

Звинувачення у «демонстрації атрибутики або символіки екстремістських організацій», використане російським окупаційним «судом» для того, щоб відправити Еміля Курбедінова за ґрати, також має безпідставний та сфабрикований характер, підкреслили у міністерстві.

У МЗС вважають, що Росія таким чином намагається позбавити українців-політв’язнів права назахист.

«У цьому зв’язку, ми стурбовані тим, що тактика постійних адміністративних стягнень, яка використовується у Росії для «виснаження» опозиційних активістів, переноситься до окупованого Криму», – мовиться у повідомленні.

Курбедінова затримали вранці 6 грудня. Він усі звинувачення відкидає.

Читайте також: Адвокат Курбедінова вимагає закрити справу через відсутність правопорушення​

Адвокат вважає, що причиною переслідувань є його правозахисна діяльність, допомога політв’язням і захист українського військового Богдана Небилиці.

Захист Курбедінова збирається оскаржити його арешт.

Після анексії в Криму 2014 року фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, яких підозрюють у зв’язках із організацією «Хизб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії.

XS
SM
MD
LG