Доступність посилання

ТОП новини

Кокс і Квасневський застерегли Зеленського від політичних переслідувань опонентів


Александр Квасневський, архівне фото
Александр Квасневський, архівне фото

Співголови Моніторингової місії Європарламенту, експрезидент Польщі Александр Квасневський та експрезидент Європарламенту Пет Кокс зробили спільну заяву, в якій застерегли чинного президента України Володимира Зеленського від політичних переслідувань.

«Інформація, якою ми наразі володіємо, свідчить про тривожний початок сповзання у демократичних стандартах, про крок назад, який може перерости у ревізію досягнень Майдану. Політична боротьба є всюди, але відбувається вона під час виборів, а у парламенті – під час дебатів. Саме вони, а не суди, є аренами для боротьби з політичними суперниками. Наближення місцевих виборів лише посилює нашу стурбованість, коли ми спостерігаємо за тим, як з політичними опонентами розбираються через систему правосуддя, а не через виборчий бюлетень», – йдеться в спільній заяві політиків на офіційному сайті Квасневського в середу.

Кокс і Квасневський зазначають, що якщо такий курс переважатиме, то його першими жертвами стануть демократія та верховенство права в Україні, які є основними складовими загальних цінностей, на яких базуються прагнення України щодо інтеграції в ЄС і НАТО.

«Українські антикорупційні органи мають бути посилені, а не дискредитовані. Вибіркове правосуддя через політично мотивоване переслідування має залишитися в минулому, а не стати інструментом майбутнього. Державна безпека та правоохоронні органи, прокуратура та судові системи вимагають незалежності, а не інструменталізації. Європейська доля України не досягається ревізіоністськими кроками назад», – йдеться в заяві.

Кокс і Квасневський пояснюють свою заяву тим, що «мовчання в таких умовах може розцінюватися як згода з тим, що відбувається».

Раніше Посольство США в Україні наголосило, що «система правосуддя не повинна використовуватися для зведення політичних рахунків». Хоча посольство США в Україні не вказало, яку конкретно справу або особу має на увазі, відповідна заява з’явилася на тлі повідомлень про підозру п’ятому президентові України, а нині народному депутатові Петру Порошенку, в одній із справ, в яких фігурує політик. Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що звинувачення стосовно Порошенка не є політичним переслідуванням.

Низка західних дипломатів також застрегли нинішню владу в Україні від вибіркового правосуддя.

XS
SM
MD
LG