Доступність посилання

ТОП новини

«Хороші новини». Лубінець повідомив, що 15 українських дітей, яких депортували до РФ, вже є в «безпеці»


Дмитро Лубінець уточнив, що діти перебувають в Грузії
Дмитро Лубінець уточнив, що діти перебувають в Грузії

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявляє, що 15 вихованців з однієї з спецшкіл Миколаївщини, які були депортовані до РФ, вже перебувають в безпеці.

«Маю хороші новини стосовно 15-ох вихованців КЗ «Новопетрівська спеціальна школа» Снігурівського району Миколаївщини, які були незаконно депортовані до РФ. Нині вони – в безпеці!», – написав він у телеграмі, додавши, що більшість із цих дітей мали статус сиріт і позбавлених батьківського піклування.

Омбудсмен уточнив, що діти перебувають в Грузії.

За даними Лубінця, вихованці спецшколи разом із в.о. директора закладу опинилися в окупації з березня 2022 року, у липні того ж року окупанти примусово перемістили дітей на ТОТ Херсонської області, згодом – в жовтні – депортували їх у місто Анапу (Росія).

За даними української сторони, Росія могла вивезти на свою територію близько 20 тисяч українських дітей. За останніми даними омбудсмена, Україні вже вдалося повернути 385 дітей.

Читайте також Депортація українських дітей: Кулеба закликав ООН чинити максимальний тиск на Росію

У березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у депортації українських дітей із окупованих територій України. У російському МЗС це рішення назвали юридично нікчемним.

У РФ після ордеру на арешт Путіна і Львової-Бєлової заявили, що повернуть дітей Україні, коли будуть «безпечні умови».

XS
SM
MD
LG