Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець звернувся до омбудсменки РФ щодо інформації про смерть українських політв’язнів


Ненадання ув’язненим громадянам України належної медичної допомоги прирівнюється до катування, зазначив Дмитро Лубінець
Ненадання ув’язненим громадянам України належної медичної допомоги прирівнюється до катування, зазначив Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 10 лютого прокоментував повідомлення про загибель двох кримських політв’язнів у Росії.

«Звернувся до Уповноваженої з прав людини Російської Федерації Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та їх причини», – написав він на своїй фейсбук-сторінці.

Лубінець вказав на те, що міжнародне право забороняє застосовувати заходи, які можуть заподіяти фізичних страждань або смерть цивільному населенню під час війни.

Крім того, ненадання ув’язненим громадянам України належної медичної допомоги прирівнюється до катування, зазначив він.

Читайте також: Смерть політв’язня Гафарова: українські правозахисники вимагають «припинити переслідування кримчан»

«РФ повинна провести ефективне і неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та повідомити про їх результати Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», – додав український омбудсман.

За словами Лубінця, українська сторона готує лист до Комітету ООН проти катувань щодо цієї ситуації.

10 лютого стало відомо, що у СІЗО російського Новочеркаська помер засуджений на 13 років позбавлення волі у справі кримських мусульман кримчанин Джеміль Гафаров. Російський суд ухвалив вирок йому 11 січня цього року.

Раніше, 8 лютого, Кримська правозахисна група повідомила про смерть засудженого в окупованому Криму за звинуваченням у «шпигунстві» українця Костянтина Ширінга у колонії №5 міста Новотроїцьке Оренбурзької області Росії.

XS
SM
MD
LG