Доступність посилання

ТОП новини

Науседа: на саміті у Вільнюсі слід відмовитися від плану дій, це пришвидшило б вступ України до НАТО


Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і президент Литви Гітанас Науседа. Київ, 28 червня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і президент Литви Гітанас Науседа. Київ, 28 червня 2023 року

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на саміті у Вільнюсі слід відмовитися від плану дій щодо членства, це пришвидшило б вступ України до НАТО.

«Україна буде членом НАТО. Литва підтримує членство України в НАТО. У Вільнюсі має бути дуже ясно сказано, що Україна є невід’ємною частиною євроатлантичної архітектури НАТО і так само має бути відкрита дорога, як цього досягти. Також відмовитися від плану (плану дій для членства – ред.). Це пришвидшило б вступ до НАТО», – сказав він на брифінгу в Києві.

За його словами, напередодні він та інші представники-країн НАТО зустрілися у Гаазі.

Президент України Володимир Зеленський 28 червня провів у Києві двосторонні зустрічі із президентом Литви Гітанасом Науседою та президентом Польщі Анджеєм Дудою. Під час зустрічей скоординували позиції напередодні саміту НАТО у Вільнюсі.

Читайте також: Немає фінального рішення щодо запрошення України до НАТО – Стефанішина

Саміт НАТО у Вільнюсі пройде 11-12 липня. Як повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ у коментарі виданню Welt, НАТО на саміті ухвалить пакет довготривалої допомоги Україні. Але, як заявив він 19 червня, лідери НАТО не будуть запрошувати Україну приєднатися до Альянсу на саміті у Вільнюсі в липні.

Києву вже обіцяли майбутнє членство на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році, і з тих пір альянс постійно повторював, що його двері залишаються відкритими. Але ніколи не пропонував шлях або, говорячи термінами НАТО, План дій щодо членства.

Водночас Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО в травні 2022 року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Для вступу до альянсу необхідне схвалення всіх його членів. Фінляндію прийняли до НАТО вже в квітні 2023 року. Заявку Швеції досі не ратифікували Угорщина та Туреччина.

XS
SM
MD
LG