Доступність посилання

ТОП новини

ДІЯРУ повідомило про неоголошені інспекції МАГАТЕ на двох АЕС України


За повідомленням, це відбулося 18 квітня
За повідомленням, це відбулося 18 квітня

Державна інспекція ядерного регулювання України повідомила, що Міжнародне агентство з атомної енергії провело неоголошені інспекції на двох українських атомних електростанціях: Рівненській і Хмельницькій.

За повідомленням, це відбулося 18 квітня.

«На ВП «Рівненська АЕС» та ВП «Хмельницька АЕС» було успішно проведено неоголошені інспекції Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перевірки здійснювалися інспекторами Агентства за участі інспекторів Держатомрегулювання», – йдеться в повідомленні.

У ДІЯРУ уточнили, що мета інспекцій: перевірка відсутності незаявленого ядерного матеріалу. «Зауважень від інспекторів МАГАТЕ не було», – йдеться в повідомленні.

У МАГАТЕ про інспекції не інформували.

Інспектори Міжнародного агентства атомної енергії почали перевірки об’єктів в Україні на запит Києва 31 жовтня.

Україна подала запит до МАГАТЕ після того, як Росія звинуватила Київ у можливому виробництві «брудних бомб» у двох місцях, які перебувають під гарантіями МАГАТЕ і які регулярно відвідують інспектори агентства.

1 листопада Державна інспекція ядерного регулювання України закликала позбавити Росію прав та привілеїв у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Держатомрегулювання пояснило свою вимогу тим, що, попри відповідні резолюції Генасамблеї ООН, Ради керівників МАГАТЕ, а також постійну присутність експертів агентства на Запорізькій АЕС, російські загарбники «продовжують застосовувати засоби силового та психологічного впливу на персонал та практику незаконного втручання у технологічний процес експлуатації ядерних установок» ЗАЕС.

Перебуваючи нещодавно в Україні, голова МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що працює над компромісним планом безпеки для ЗАЕС, і застеріг від посилення військової активності навколо неї.

XS
SM
MD
LG