Доступність посилання

ТОП новини

«8 березня – це не про квіти»: у Запоріжжі вперше відбувся «Марш жінок»


Під час маршу його учасниці роздавали перехожим інформаційні листівки з основними вимогами акції
Під час маршу його учасниці роздавали перехожим інформаційні листівки з основними вимогами акції

У центрі Запоріжжя відбулася акція «Марш жінок», присвячена Міжнародному жіночому дню. Близько двох десятків активісток пройшлися центральним проспектом міста від майдану Героїв революції до будівлі Запорізької міської ради.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, в руках учасниці ходи тримали тематичні плакати з написами «Свобода, рівність, жіноча солідарність», «Права жінок = права людини», «Ні сексизму! Ні расизму» та іншими.

Активістки скандували гасла написані на плакатах, а також «Не гальмуй – ратифікуй!», закликаючи таким чином підтримати ратифікацію Україною Стамбульської конвенції.

«Окремі з нас мали поїхати в інші міста. В тому числі наш фонд був запрошений до Нью-Йорка, ми мали робити там панель, але через коронавірус захід відмінився. Тому в нас з’явилися можливість і вільний час зробити це у Запоріжжі. Ми робимо акцію вперше. Для нас важливо все ж таки ввести нову традицію: традицію не квітів на 8 березня, а традицію поваги і підтримки прав людини», – розповіла організаторка акції, представниця Благодійного фонду «Посмішка дитини» Анна Чернова.

«Ми хочемо проголосити, що права жінок – це перш за все права людини, але, на жаль, жінки як люди, що перебувають у зоні ризику, найчастіше страждають від множинної дискримінації, частіше на собі почувають вплив гендерної нерівності. Тому ми сьогодні просто хочемо підтримати права жінок, і нагадати про те, що 8 березня – це не свято краси, квітів, а це свят, присвячене правам жінок», – додала вона.

Під час маршу його учасниці роздавали перехожим інформаційні листівки з основними вимогами акції. Організатори ходи також планують передати 10 березня звернення до місцевих органів влади з вимогою ратифікувати Україною Стамбульської конвенції, міжнародну угоду Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства.

«Марш жінок» відбувається у Запоріжжі вперше.

Марші за права жінок сьогодні також проходять в Києві та ще низці великих міст України, а також у світі.

XS
SM
MD
LG