Доступність посилання

ТОП новини

Суд навмисно затягує розгляд апеляції на вирок кримському блогеру Мемедемінову – адвокат


Наріман Мемедінов
Наріман Мемедінов

Адвокат кримського блогера, громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова, засудженого у Росії за «публічні заклики до тероризму», Едем Семедляєв вважає, що російський суд навмисно затягує розгляд апеляції на вирок. Як розповів адвокат в ефірі проєкту Радіо Свобода Радіо Крим.Реалії, Мемедемінов вже має право на умовно-дострокове звільнення, однак, поки вирок не набуде законної сили, таку заяву подати не можна.

«Південний окружний військовий суд досі не виконав деякі процесуальні моменти, а саме – не дозволив клопотання Нарімана: чи не вручив протокол засідання, не ознайомив з матеріалами кримінальної справи. Після вироку він попросив дати доступ до тих томів, які були сформовані вже в процесі суду. Наріман також написав заяву про ознайомлення з аудіозаписом суду, щоб мати можливість більш повно підготуватися до апеляційної скарги. Щоб передати всі матеріали до Верховного суду Росії, Південний окружний військовий суд повинен вирішити ці клопотання і ознайомити Нарімана з усіма цими матеріалами. І ще не відомо, скільки буде тягнути Верховний суд. Ми пов’язуємо ці затримки з тим, що вони дають можливість тримати Нарімана в слідчому ізоляторі, в цих нелюдських, тортурних умовах. Колонія-поселення набагато м’якше», – вважає адвокат.

За словами Семедляєва, його підзахисному, відповідно до російського вироку, залишається сидіти ще півроку.

«Його змушують забрати апеляційну скаргу, але він вирішив йти до кінця і доводити свою невинність. Інакше це буде означати, що Наріман погодився з вироком і він не зможе в подальшому звертатися до Європейського суду з прав людини. Так що ми будемо звертатися в Південний окружний військовий суд з клопотанням про прискорення процесу передачі документів до Верховного суду», – пояснив адвокат.

Раніше Едем Семедляєв повідомив, що у Мемедемінова погіршується стан здоров’я в слідчому ізоляторі.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону в жовтні минулого року виніс вирок Мемедемінову, якого звинуватили в «публічних закликах до тероризму». Суд присудив Мемедемінову 2 роки і 6 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

XS
SM
MD
LG