Доступність посилання

ТОП новини

Слухання по суті справи MH17 продовжаться в понеділок


У перший день суд планує обговорити висновки судового слідчого
У перший день суд планує обговорити висновки судового слідчого

Слухання у справі про катастрофу пасажирського «Боїнга» MH17 продовжаться 7 червня о 10 ранку (11:00 за київським часом), повідомляє пресслужба Окружного суду Гааги. Слухання відбуваються в судовому комплексі на околицях Амстердама.

За повідомленням, у цей день справу почнуть слухати по суді. У перший день планується обговорити висновки судового слідчого. Суд також оголосить план обговорення матеріалів справи протягом наступних днів.

Суд планує шляхом обговорення та дослідження справи знайти відповіді на такі ключові питання:

  • Чи був літак MH17 збитий ракетою з комплексу «Бук»?
  • Чи ця ракета була запущена з поля поблизу селище Первомайське?
  • Чи причетні до цього обвинувачені у справі?

Також учасники слухань планують обговорити особисті обставини обвинувачених, які є в матеріалах обвинувачення.

«Очікується, що суд зможе обговорити досьє по справі протягом трьох днів, 8, 9 та 10 червня 2021 року. У процесі суд проведе підсумкове обговорення документів у досьє. П’ятниця, 11 червня, запланована як додатковий день», – йдеться в заяві суду.

Після цього обвинувачення матиме можливість представити окремі розділи досьє 17 і 18 червня. Суд припускає, що згодом можливість обговорити окремі частини справи отримає і сторони захисту. Слухання триватимуть до 9 липня.

Як додають у суді, родичі загиблих матимуть нагоду виступити в суді у вересні 2021 року.

9 березня 2020 року в спеціальному судовому комплексі на території летовища Схіпгол біля Амстердаму почався перший кримінальний судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17 – за першими результатами кримінального розслідування, яке веде в Нідерландах міжнародна Спільна слідча група (JIT). Цей процес, який веде Окружний суд Гааги, з перервами триває далі, останнє на цей час слухання відбулося 1 лютого.

Обвинувачені на цей час – це троє громадян Росії: Ігор Гіркін, відомий як «Стрєлков», який на момент збиття літака називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР»; Сергій Дубинський, відомий як «Хмурий», відставний полковник ГРУ Росії, а на час тих подій «генерал-майор» в угрупованні «ДНР», що очолював його власне «ГРУ»; Олег Пулатов, відомий як «Гюрза» – підполковник запасу повітряно-десантних військ Росії, який на окупованій частині Донбасу отримав «звання полковника» і був тоді заступником Дубинського.

Нідерланди: виїзне судове засідання у справі MH17 (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Четвертий обвинувачений – громадянин України Леонід Харченко, відомий як «Крот», який перебував у той час у лавах угруповання «ДНР» під командуванням Дубинського.

Їм висунені попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі всіх на борту. Всі обвинувачені на процес не з’явилися. Тільки Пулатов представлений нідерландськими адвокатами.

За деякими оцінками, вироку у процесі варто очікувати не раніше, ніж через кілька років.

XS
SM
MD
LG