Доступність посилання

ТОП новини

Схема на півтора мільярда на закупівлі снарядів: посадовця Міноборони взяли під варту


Керівникові Головного управління Міністерства оборони України обрали запобіжний захід
Керівникові Головного управління Міністерства оборони України обрали запобіжний захід

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави керівнику Головного управління Міністерства оборони України, якого викрили у розкраданні майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для українських військових, йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

«За клопотанням прокурорів Офісу генпрокурора суд обрав керівнику Головного управління Міноборони запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави до 19 лютого 2024 року», – зазначили у відомстві.

Сам посадовець Міністерства оборони України обвинувачння щодо нього наразі не коментував.

Раніше, 22 грудня, Служба безпеки України повідомила, що у взаємодії та за сприяння міністра оборони України ліквідувала корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 мільярда гривень.

Як інформують у спецслужбі, після пролонгації «старого» договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 млрд грн. Ця сума на 30% перевищила вартість продукції за прямим договором з виробником.

Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігуранта виявлено документи, які підтверджують незаконну діяльність, інформує СБУ.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) Кримінального кодексу України, посадовцю повідомлять про підозру.

Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Раніше журналісти «Схем» (Радіо Свобода) отримали у своє розпорядження вісім контрактів на харчування армії, укладених між Міністерством оборони та приватними фірмами у грудні 2022 року, та порівняли ціни у них із оновленими додатками до цих контрактів, які були переукладені після скандалу із завищеною вартістю на продукти для ЗСУ, що розгорнувся у січні навколо одного такого постачальника.

Журналісти дійшли висновку, що навіть після того, як більшість постачальників справді частково знизили вартість у каталогу на продукти для армії, а дію контрактів обмежили трьома місяцями, з багатьох ключових позицій ціни все одно залишаються вищими за середньоринкові. При цьому, «Схеми» проаналізували фінансово-господарську звітність цих фірм та виявили, що самі вони закуповують найбільш «ходові» продукти для армії (картоплю, яблука, яйця, капусту тощо) за цінами, удвічі-тричі нижчими, ніж зрештою постачатимуть їх для війська. Таким чином маржа для приватних фірм по цих позиціях на багатомільярдних контрактах може скласти від 30 до 70 відсотків. Про це йдеться в розслідуванні «Меню для армії».

Форум

XS
SM
MD
LG