Доступність посилання

ТОП новини

Схема на півтора мільярда на закупівлі снарядів для ЗСУ – СБУ затримала чиновника Міноборони


Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігуранта виявлено документи, які підтверджують незаконну діяльність, інформує СБУ
Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігуранта виявлено документи, які підтверджують незаконну діяльність, інформує СБУ

Служба безпеки України повідомила ввечері 22 грудня, що за сприяння міністра оборони Рустема Умєрова ліквідувала корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 мільярда гривень.

За даними слідства, у грудні 2023 року посадовець Міноборони підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для бійців ЗСУ. Однак, у СБУ кажуть, що тоді бюджетні кошти не були переказані на рахунки спецекспортера.

«Новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Новий договір, на відміну від попереднього, передбачав придбання боєприпасів без посередників, напряму від виробника, що суттєво скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало її вартість», – вказано в повідомленні.

Однак, посадовець Міноборони, за даними СБУ, «нехтуючи контрактом Агенції оборонних закупівель, безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером».

Як інформують у спецслужбі, після пролонгації «старого» договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 млрд грн. Ця сума на 30% перевищила вартість продукції за прямим договором з виробником.

Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігуранта виявлено документи, які підтверджують незаконну діяльність, інформує СБУ.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) Кримінального кодексу України, посадовцю повідомлять про підозру.

Наразі фігуранта усунуто від виконання службових обов’язків. Крім того, Міністерство оборони проводить заходи для повернення до бюджету України привласнених майже 1,5 млрд грн, зазначили в СБУ.

Розслідування триває. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Наразі сам підозрюваний, посадовець Міністерства оборони України, обвинувачння СБУ щодо нього не коментував.

Раніше журналісти «Схем» (Радіо Свобода) отримали у своє розпорядження вісім контрактів на харчування армії, укладених між Міністерством оборони та приватними фірмами у грудні 2022 року, та порівняли ціни у них із оновленими додатками до цих контрактів, які були переукладені після скандалу із завищеною вартістю на продукти для ЗСУ, що розгорнувся у січні навколо одного такого постачальника.

Журналісти дійшли висновку, що навіть після того, як більшість постачальників справді частково знизили вартість у каталогу на продукти для армії, а дію контрактів обмежили трьома місяцями, з багатьох ключових позицій ціни все одно залишаються вищими за середньоринкові. При цьому, «Схеми» проаналізували фінансово-господарську звітність цих фірм та виявили, що самі вони закуповують найбільш «ходові» продукти для армії (картоплю, яблука, яйця, капусту тощо) за цінами, удвічі-тричі нижчими, ніж зрештою постачатимуть їх для війська. Таким чином маржа для приватних фірм по цих позиціях на багатомільярдних контрактах може скласти від 30 до 70 відсотків. Про це йдеться в розслідуванні «Меню для армії».

Форум

XS
SM
MD
LG