Доступність посилання

ТОП новини

Мінреінтеграції: з Росії повернули депортовану 17-річну дівчину


Ілюстраційне фото (вивезення дітей із окупованого на той момент Херсона до Криму, жовтень 2022 року)
Ілюстраційне фото (вивезення дітей із окупованого на той момент Херсона до Криму, жовтень 2022 року)

До України вдалося повернути ще одну неповнолітню, вивезену до Росії, повідомляє Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій 19 квітня.

За повідомленням, дівчина на ім’я Мирослава втратила батьків у 2014 році. Півтора року тому, всупереч власному бажанню, її відправили з окупованої території України до Росії.

«Жила у гуртожитку і по суті була покинута напризволяще. Тим часом намагалася знайти хоч когось, хто міг би підтримати та допомогти. Інформація про місце її перебування надійшла в Україну від небайдужих людей», – заявляє урядове відомство.

Поверненням дівчини займалися представники міністерства разом із організацією Українська мережа за права дитини в рамках проєкту «Шлях додому».

Читайте також: «Вчила дітей українських традицій, а тепер бережемо російські?». Історія переселенки з Запоріжжя, яка прожила понад пів року в окупації

«Увесь час були з нею на зв’язку. В тому числі на маршруті слідування. Чотири доби важкої дороги й ось нарешті вона вже в Україні», – додає Мінреінтеграції.

Днями організація Save Ukraine повідомила про повернення з окупованих Росією українських територій ще шість українських дітей з їхніми сім’ями.

За даними розслідування російських видань «Верстка» і «Важные истории», щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійській базі даних дітей-сиріт.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG