Доступність посилання

ТОП новини

МОН скасував наказ про повторні вибори президента Могилянки – Шкарлет


«Ухвалене рішення про невтручання уряду, зокрема в особі МОН, у вказану процедуру»
«Ухвалене рішення про невтручання уряду, зокрема в особі МОН, у вказану процедуру»

Міністерство освіти і науки скасувало свій наказ про оголошення повторних виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія», повідомив очільник МОН Сергій Шкарлет у своєму телеграм-каналі в ніч на 4 лютого.

За його словами, таке рішення ухвалили за підсумками наради «під головуванням прем’єр-міністра України за участі голови Верховної Ради України, народних депутатів і спільноти НаУКМА».

«Процес і результати волевиявлення спільноти НаУКМА під час останнього туру виборів президента закладу будуть у подальшому опрацьовані робочою групою на чолі з почесним президентом НаУКМА В’ячеславом Брюховецьким», – йдеться в повідомленні.

«Ухвалене рішення про невтручання уряду, зокрема в особі МОН, у вказану процедуру. А запропоновані робочою групою варіанти вирішення ситуації від імені спільноти Національного університету «Києво-Могилянська академія» будуть вважатися такими, що виходять з повноважень та університетської автономії закладу, і будуть теж реалізовані», – додав Шкарлет.

Перед цим скасування наказу анонсував прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За словами голови уряду, на згаданій нараді він запевнив, що уряд «не втручається і не буде втручатися у виборчий процес НУ «Києво-Могилянська академія».

«Домовилися, що університетська спільнота створить робочу групу під патронатом почесного президента Києво-Могилянської академії В’ячеслава Брюховецького, щоб вирішити ситуацію у колективі вишу, аби уникнути в майбутньому довготривалих судових процесів», – додав він.

2 лютого Міністерство освіти і науки заявило, що оголошує повторні вибори президента Києво-Могилянської академії через нібито порушення законодавства на попередніх, які відбулися 27 січня.

У відповідь студенти оголосили страйк і вирішили вранці 4 лютого пікетувати Кабінет міністрів України із закликом «припинити свавілля МОН і підписати контракт з обраним президентом університету», а також відправити у відставку міністра освіти Сергія Шкарлета.

Читайте також: Вибори президента Могилянки: Квіт припускає звернення до суду, якщо МОН не підпише з ним контракт

Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт, який був визнаний переможцем другого туру виборів 27 січня, раніше припустив у коментарі Радіо Свобода, що в разі відмови МОН підписати з ним контракт звернеться до суду.

Другий тур виборів президента Києво-Могилянської академії відбувся 27 січня. В ньому взяли участь Сергій Квіт та декан факультету економічних наук Олександра Гуменна. За підсумками голосування Квіт набрав 52,8% голосів.

Група експертів у правовому висновку щодо виборів повідомляє про інцидент, який стався в день виборів: близько десятка невідомих людей «спортивної статури» викрали одну скриньку з бюлетенями та влили в іншу зелену рідину. На місце викликали поліцію, яка склала протокол, згодом патрульні знайшли викрадену скриньку. Експерти дійшли висновку, що цей інцидент не вплинув на реальний результат виборів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG