Доступність посилання

ТОП новини

Молдова: Санду звернулася до суду щодо розпуску парламенту


Санду вкотре розкритикувала нинішній парламент, заявивши, що до нього входять корумповані депутати, які «збіднюють країну»
Санду вкотре розкритикувала нинішній парламент, заявивши, що до нього входять корумповані депутати, які «збіднюють країну»

Президентка Молдови Мая Санду повідомила, що звернулася до Конституційного суду країни за висновком щодо її наміру розпустити парламент і скликати дострокові вибори.

«Я, як і експерти з конституційного права, вважаю, що є юридичні обставини для розпуску парламенту», – заявила Санду 30 березня, через п’ять днів після того, як парламент, в якому переважають соціалісти, не зміг затвердити кандидата від Санду на посаду прем’єр-міністра – Ігоря Гросу.

Він не отримав необхідних голосів через відсутність кворуму в парламенті, його не підтримала більшість, сформована соціалістами та групою «За Молдову».

Санду вкотре розкритикувала нинішній парламент, заявивши, що до нього входять корумповані депутати, які «збіднюють країну».

Після оголошення Санду голова Соціалістичної партії та колишній президент Молдови Ігор Додон заявив, що його партія використовуватиме «всі законні засоби», щоб не допустити проведення загальних виборів під час пандемії коронавірусу.

Згідно з конституцією, президент має право вимагати розпуску парламенту та організувати позачергові вибори після другого несхвалення нового прем’єр-міністра протягом 45 днів.

З іншого боку, соціалісти відкинули ідею дострокових виборів і запропонували відновити процедуру формування уряду з самого початку. Парламентська більшість підтвердила підтримку свого кандидата на посаду прем’єр-міністра Володимира Головатюка, посла Молдови в Росії, хоча Конституційний суд затвердив указ про призначення Ігоря Гросу.

Законодавці 11 лютого відхилили попередній вибір Санду на посаду прем’єр-міністра Наталію Гавриліту.

Після невдачі Гавриліти соціалісти запропонували Маріані Дурлештяну посаду прем’єр-міністра, але вона відмовилася. За відсутності кандидата від парламентської більшості на той час президент Майя Санду висунула кандидатуру Ігоря Гросу, затвердженого Конституційним судом. Конституційний суд 21 березня постановив, що висування Гросу було законним.

Майя Санду перемогла в листопаді 2020 року на виборах чинного тоді президента Ігоря Додона. Вона неодноразово заявляла, що хоче позачергових виборів, щоб набрати «робочу» більшість у парламенті.

Молдова із населенням у близько 3,5 мільйона людей є однією з найбідніших країн Європи і різко розділена між тими, хто підтримує тісніші зв’язки з Росією, і тими, хто виступає за міцніші зв’язки з Брюсселем та сусідньою країною-членом ЄС, Румунією.

XS
SM
MD
LG