Доступність посилання

ТОП новини

ДПСУ: з Єгипту повернулися ще 5 українських моряків


Найближчим часом очікують на прибуття ще трьох членів екіпажу Sea Shark (фото ілюстративне)
Найближчим часом очікують на прибуття ще трьох членів екіпажу Sea Shark (фото ілюстративне)

До України минулої ночі прибули ще п’ятеро моряків із танкера Sea Shark, затриманих в Єгипті у 2018 році, повідомила Державна прикордонна служба України.

«Українці прибули в аеропорт Одеси. Як і напередодні, прикордонники Одеського загону оформили їх окремим коридором. Моряки прибули також рейсом зі Стамбула», – повідомили прикордонники.

Як повідомляється, найближчим часом очікують на прибуття ще трьох членів екіпажу.

«Раніше в Україну через аеропорт Одеси повернулося ще 9 моряків», – додали у ДПСУ.

18 травня українські і російські агентства повідомили про листа капітана танкера Sea Shark Віталія Нестеренка про критичне, за його словами, становище на борту судна екіпажу, життя якого «під загрозою». Як заявив капітан, того дня єгипетські військові моряки піднялися на борт судна і заявили, що обмежують пересування екіпажу, поки танкер із нафтою не буде розвантажений, і пригрозили силою в разі невиконання наказу. Відтак екіпаж поділили на дві групи і зібрали у двох непристосованих тісних приміщеннях, дехто з людей почувався погано, але єгипетські військові відмовилися організувати візит лікаря, заявив капітан танкера.

За повідомленнями, на борту судна 31 людина, громадяни різних країн. Із них 17 українців, іще двох називають «кримчанами» – найімовірніше, вони теж громадяни України, хоча Росія вважає їх своїми громадянами.

Історія з танкером тягнеться ще з осені 2018 року. Тоді, за повідомленнями, під час перебування судна з вантажем нафти в одному з єгипетських портів наприкінці листопада в нього закінчився термін реєстрації прапора, і, чекаючи на дії судновласника, екіпаж вийшов у море і ліг у дрейф. У середині грудня 2018-го судно, яке випадково ввійшло в територіальні води Єгипту, затримали єгипетські військові, на екіпаж за це порушення наклали понад 50-мільйонний у доларах США штраф, який має сплатити судновласник.

XS
SM
MD
LG