Доступність посилання

ТОП новини

Нові норми мовного закону вступають в силу: за порушення – каратимуть попередженням або штрафом


Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив: «В умовах війни недотримання мовного законодавства – це гра на руку ворогові»
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив: «В умовах війни недотримання мовного законодавства – це гра на руку ворогові»

16 липня 2022 року вступають у силу нові норми мовного закону, що збільшить присутність української мови в публічному просторі та зміцнить її статус як державної, повідомляє Офіс мовного омбудсмена у фейсбуці.

«Відсьогодні набирають чинності частина друга та шоста статті 27 мовного закону, які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп’ютерних програм, встановлених на товарах. Також з 16 липня 2022 року Уповноважений зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть мовний закон», – йдеться в повідомленні.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив: «В умовах війни недотримання мовного законодавства – це гра на руку ворогові. Створення кращих умов для опанування мови та її розвитку, контроль за застосуванням у відповідних сферах, захист прав громадян на отримання інформації та послуг державною – наш пріоритет».

Мовний омбудсмен України Тарас Кремінь під час брифінгу. Київ, 15 липня 2022 року
Мовний омбудсмен України Тарас Кремінь під час брифінгу. Київ, 15 липня 2022 року

В офісі мовного омбудсмена щодо штрафів пояснили – за результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення можливе рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше, а штраф за повторне протягом року порушення – від 8500 до 11900 грн. Також за повторне невиконання вимог уповноважено передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

«Також штрафи можуть бути накладені за порушення мовного закону у сфері освіти, науки, культури, книговидання, користувацьких інтерфейсів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, реклами, технічної та проєктної інформації, охорони здоров'я, спорту, телекомунікацій, поштового зв'язку та транспорту», – йдеться в повідомленні.

Водночас штрафи можуть бути оскаржені в суді.

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року, 16 липня 2019-го він набрав чинності. Імплементація окремих статей закону розтягнута в часі (відбувається кожні пів року).

– з 16 січня 2020 року набула чинності стаття 32, яка визначає застосування державної мови у сфері реклами;

– з 16 липня 2020 року – у сфері науки (ст. 22), у технічній та проєктній документації (ст. 31), у сферах охорони здоров’я (ст. 33), транспорту (ст. 36), діловодства, документообігу, листування і звітності (ст. 37);

– з 16 січня 2021 – у сфері обслуговування (ст. 30);

– з 16 липня 2021 року набули чинності статті 7 та 10, які визначають про початок іспитування на рівень володіння державної мови для майбутніх державних службовців, а також тих осіб, які хочуть набути громадянство України; також 16 липня 2021 року почали діяти статті 23 і 26 – це використання державної мови у сфері культури, а також застосування української в сфері книговидавництві й книгорозповсюдженні;

– з 16 січня 2022 року – використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації (ст. 25).

XS
SM
MD
LG