Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Естонії: далекобійні ракети і танки для України – питання «політичної рішучості» НАТО 


Урмас Рейнсалу під час інтерв’ю для Радіо Свобода, Бухарест, 29 листопада
Урмас Рейнсалу під час інтерв’ю для Радіо Свобода, Бухарест, 29 листопада

Захід повинен не підштовхувати Україну до переговорів із Росією, а надати їй більше важкого озброєння – таку думку висловив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода на полях зустрічі голів МЗС країн НАТО в Бухаресті 29 листопада.

«Зараз так виглядає, наче стратегічна мета Путіна, яку він ставить на вагу – затягування війни. А ми маємо її завершити раніше. Втім, не примушуючи Україну до фальшивих мирних переговорів і поступок, а навпаки, даючи більше важкого озброєння, включно з протиповітряною обороною, включно з ракетами великої дальності, без будь-яких політичних «запобіжників», включно з танками», – перерахував він.

На питання про те, які настрої наразі в НАТО щодо надання такого озброєння, Рейнсалу зазначив, що це є питанням «політичної рішучості», хоча від початку війни блок рухається до сильнішої підтримки Києва.

Читайте також: Очільник МЗС Естонії каже про поворотний момент у війні РФ проти України

«Але моє прагнення – в тому, щоби дійсно змінити парадигму і негайно дати те, що потрібно, те, чого просить Україна. Для порівняння: загальний оборонний бюджет країн НАТО разом становить понад трильйони доларів. Зараз країни Альянсу виділили близько 30 мільярдів доларів на військову допомогу. Тож я впевнений, що вони могли б зробити більше, якби вже перевищили певний поріг. Той 1% ВВП, який буде надано Україні як допомогу, мав би стратегічне та грандіозне значення найближчим часом», – сказав голова дипломатії Естонії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив 29 листопада на зустрічі голів МЗС у Бухаресті, що союзники повинні продовжувати надавати військову підтримку Україні, щоб створити умови для тривалого миру.

XS
SM
MD
LG