Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС України відповіли на заяву Москви про «провокацію» через плани відкрити пункти зв’язку поряд з окупованим Кримом


«Деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях вимагає інноваційних рішень України», – заявив Олег Ніколенко
«Деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях вимагає інноваційних рішень України», – заявив Олег Ніколенко

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Росія не зможе завадити мешканцям окупованих територій Криму та Донбасу комунікувати з українською владою. Про це у коментарі Радіо Свобода заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Так само як і не змогли радянські окупаційні війська завадити контактам німців зі Східного і Західного Берліна. Політика залізної завіси не спрацює. Деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях вимагає інноваційних рішень України. Поліпшення життя українців по обидві сторони лінії розмежування, надання їм якісних державних послуг і зміцнення їхнього зв’язку із рештою Української держави залишається безумовним пріоритетом для президента Володимира Зеленського», – зазначив представник МЗС.

Він наголосив, що Росії як державі-окупанту слід дотримувати міжнародних зобов’язань та домовленостей: «забезпечувати базові потреби населення на підткотрольних їй територіях, включно із адекватним захистом від коронавірусної хвороби COVID-19, розблокувати роботу КПВВ, припинити саботаж діяльності Тристоронньої контактної групи, ґарантувати безпечний і надійний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, забезпечити міжнародним організаціям, включно з МКЧХ, повний і безумовний допуск до всіх утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб».

22 жовтня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що на адмінкордоні Криму з материковою Україною і лінії розмежування з ОРДЛО створять центри комунікації з президентом Володимиром Зеленським та органами влади. Він уточнив, що центри будуть відкриті в КПВВ, рішення про їх створення ухвалили на засіданні РНБО.

Спікер МЗС Росії Марія Захарова назвала таке рішення української влади «провокацією» та «черговим цирковим номером».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG