Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО кажуть, що Росія «не має ні наміру, ні можливості» напасти на країни Альянсу


Президент України Володимир Зеленський і генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч). Київ, 29 квітня 2024 року (фото ілюстративне)
Президент України Володимир Зеленський і генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч). Київ, 29 квітня 2024 року (фото ілюстративне)

Наразі Росія «не має ні наміру, ні можливості» напасти на жодну з країн НАТО», зазначив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

За його словами, зараз «Росія не має ні наміру, ні можливості військово атакувати будь-яку країну НАТО, але проти Альянсу розв’язана тотальна гібридна війна».

«Ми бачимо кібератаки, дезінформацію, гібридну війну, диверсії, акти насильства і вбивства. Зараз відбувається поєднання криз, технологічних і суспільних трансформацій безпрецедентної складності. Тому я можу сказати одне: дякувати богу, що ми в НАТО», – зазначив Джоане.

Він також додав, що «зараз НАТО перебуває у процесі адаптації та трансформації, як ніколи раніше за останні десятиліття, в тому числі в оборонних планах та шляхом збільшення військового виробництва».

Раніше в НАТО заявили, що «глибоко стурбовані» нещодавніми гібридними атаками Росії, які зачепили Чехію, Естонію, Німеччину, Латвію, Литву, Польщу і Велику Британію.

«Ці інциденти є частиною інтенсифікованої кампанії діяльності, яку Росія продовжує здійснювати в євроатлантичному регіоні... Сюди входять диверсії, акти насильства, кібер- й електронне втручання, кампанії з дезінформації та інші гібридні операції. Члени НАТО висловлюють глибоку стурбованість гібридними діями Росії, які становлять загрозу безпеці Альянсу», – йдеться в заяві.

У січні голова Військового комітету НАТО, нідерландський адмірал Роб Бауер заявив, що Альянс потребує «трансформації підходу до ведення війни». Згодом він додав, що Захід повинен готуватися до «всеосяжної війни» з Росією.

Форум

XS
SM
MD
LG