Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада просить телеканали пояснити їхню політику з виконання мовного законодавства


Під час акції біля Верховної Ради України, Київ, 25 квітня 2019 року. Цього дня депутати ухвалили закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної»
Під час акції біля Верховної Ради України, Київ, 25 квітня 2019 року. Цього дня депутати ухвалили закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення листами звернулася до керівників телерадіоорганізацій, що ведуть телевізійне мовлення, і просить пояснити їхню редакційну політику стосовно обов’язкової частки звучання в ефірі української мови.

Як йдеться в повідомленні Нацради від 25 травня, останній моніторинг регулятора засвідчив, що виконання встановлених законодавством вимог відбувається у мінімальному відсотковому співвідношенні.

«Регуляторний орган стурбований такою ситуацією і бачить потенційний ризик порушення чинних норм, а також ускладнень при виконанні їх у майбутньому після набрання чинності окремими положеннями закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», – йдеться в повідомленні.

На пресконференції 20 травня президент Володимир Зеленський, коментуючи питання мовних квот на телебаченні і радіо, які мають діяти згідно із законом про квоти і законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», сказав, що «з квотами треба навести порядок».

«Залучити всі телевізійні канали, інші засоби масової інформації. Давайте сядемо, поговоримо ще раз питання квоти… Я думаю, що логіка є, але якісь деталі, дуже важливі, втрачені. А за ці деталі ми потім бачимо, що у нас є якась навіть несправедливість до людей, які не україномовні в Україні», – сказав Зеленський.

13 жовтня 2017 року в Україні набрав чинності закон про мовні квоти на телебаченні. Після завершення перехідного періоду закон встановив обов’язкову частку україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах в обсязі 75%. Телерадіокомпанії місцевого мовлення повинні транслювати не менше від 60% ефіру українською мовою.

Із 16 липня 2024 року частка має зрости – до 90% для загальнонаціональних і регіональних телерадіоорганізацій і до 80% – для місцевих.

XS
SM
MD
LG