Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК внесла до списку «спонсорів війни» турецького виробника скла


За даними НАЗК, компанія Sisecam Flat Glass виробляє архітектурно-будівельне та автомобільне скло в Росії на ОЕЗ «Алабуга» в Республіці Татарстан
За даними НАЗК, компанія Sisecam Flat Glass виробляє архітектурно-будівельне та автомобільне скло в Росії на ОЕЗ «Алабуга» в Республіці Татарстан

Національне агентство із питань запобігання корупції внесло до списку «міжнародних спонсорів війни» турецьку компанію із виробництва скла Şişecam Group. Про це агентство повідомило 7 вересня, пояснивши це тим, що компанія продовжує вести бізнес у Росії та залишається найбільшим у Росії експортером у цій галузі.

«Основними сферами діяльності компанії є скляне та хімічне виробництво. Вона займає друге місце у світі за обсягами виробництва скляного посуду, п’яте місце серед виробників скляної тари і листового скла, а також є світовим лідером у виробництві кальцинованої соди й хімічних речовин на основі хрому. Дохід компанії Şişecam за 2022 рік збільшився до 3,6 мільярдів доларів США, чистий прибуток збільшився до 740 мільйонів», – йдеться в повідомленні.

За даними НАЗК, компанія Sisecam Flat Glass виробляє архітектурно-будівельне та автомобільне скло в Росії на ОЕЗ «Алабуга» в Республіці Татарстан. Там же, за повідомленням, виробляються й «Шахеди», які російські війська використовують проти України.

Читайте також: НАЗК внесло корпорації PepsiCo та Mars до списку «спонсорів війни»

НАЗК оцінює консолідовані обсяги виробництва Şişecam в понад 1,5 мільйона тонн на рік, а загальні обсяги інвестицій перевищують 1,25 мільярда доларів. Також на її виробництвах у Росії працюють 3 414 працівників. Дочірні компанії групи, які виробляють скло, посуд і тару, сплатити в Росії податків на понад 11,2 мільйона доларів за 2022 рік, додає пресслужба.

«Варто також згадати, що російські закони вимагають від роботодавців співпрацювати з владою в мобілізаційній кампанії, наприклад, передаючи особисті дані працівників до військкомату. Попри те, що іноземна компанія може стверджувати, що влада не зверталася до неї з такими питаннями, чим довше компанія залишається в РФ, тим важче буде пояснити, що їй вдалося обійти вимоги цих законів», – заявляє агентство.

У серпні очільник НАЗК Олександр Новіков запросив керівників компаній, які ще не вийшли з Росії, відвідати Україну.

XS
SM
MD
LG