Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада планує обмежити недоторканність народних депутатів – порядок денний


У першому читанні законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції ухвалили в ніч на 30 серпня
У першому читанні законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції ухвалили в ніч на 30 серпня

Верховна Рада на своєму засіданні 3 вересня планує обмежити недоторканність народних депутатів, свідчить оприлюднений на сайті парламенту порядок денний. Для ухвалення рішення необхідно 300 голосів.

У першому читанні законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції ухвалили в ніч на 30 серпня. За це проголосували 363 народні депутати.

Крім того, парламентарі пропонують включити до порядку денного та направити на висновок до Конституційного суду законопроєкти про зменшення конституційного складу Верховної Ради до 300 народних депутатів, припинення депутатських повноважень у випадку неперсонального голосування («кнопкодавства») та права президента призначати й звільняти директорів Національного антикорупційного бюро й Державного бюро розслідувань.

Законопроєкт про обмеження депутатської недоторканності був зареєстрований у парламенті попереднього скликання п’ятим президентом Петром Порошенком. Він пропонує виключити зі статті 80-ї Конституції України положення, яке гарантує парламентарям депутатську недоторканність і неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності без належної згоди Верховної Ради.

Конституційний суд України у червні 2018 року визнав цей законопроєкт конституційним.

XS
SM
MD
LG