Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина в ООН закликала до перемир’я в сирійському Ідлібі


Наслідки обстрілу з боку сирійських урядових сил на півдні провінції Ідліб, Сирія, 9 вересня 2018 року
Наслідки обстрілу з боку сирійських урядових сил на півдні провінції Ідліб, Сирія, 9 вересня 2018 року

Туреччина закликала міжнародну спільноту підтримати запровадження перемир’я в сирійській провінції Ідліб, останньому опорному пункті повстанців, проти яких почали операцію сирійські урядові сили.

Представник Туреччини Ферідун Сінірліоглу заявив на засіданні Ради безпеки ООН 11 вересня, що наступ на Ідліб призведе до «масштабної гуманітарної катастрофи».

Постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі заявила, що підтримувані Росією й Іраном сирійські сили вже завдали 100 авіаударів по Ідлібу цього місяця, і що їхньою єдиною метою є «криваве військове завоювання» регіону.

Гейлі попередила, що в разі продовження наступу, будуть «вкрай негативні наслідки».

«Світ притягне їх до відповідальності», – сказала представниця США, додавши, що Росія «має владу зупинити неминучу катастрофу» в Ідлібі.

Росія й Іран наполягають, що військовий наступ в Ідлібі є контртерористичною операцією, і що для захисту цивільних вживатимуть заходів.

«Ми не можемо дозволити терористам утримувати заручників і використовувати сотні тисяч людей в Ідлібі як живий щит», – сказав посол Росії в ООН Василь Небензя.

Іран, Росія і Сирія часто називають озброєні опозиційні групи, які протистоять сирійському режиму, «терористами». В Ідлібі домінуючою силою серед повстанців вважають 10 тисяч представників організації «Хаят Тахрір аш-Шам», пов’язаної з «Аль-Каїдою».

Москва і Тегеран надають значну допомогу сирійському президенту Башару Асаду у війні, яка почалася в березні 2011 року з розгону антиурядових демонстрантів. Туреччина підтримує повстанців і має війська на півночі Сирії.

Внаслідок сирійського конфлікту загинули понад 400 тисяч людей, мільйони залишилися без свого житла.

XS
SM
MD
LG