Доступність посилання

ТОП новини

У Пентагоні відреагували на повідомлення про те, що GLSDB можуть доставити до України завтра


«Що стосується бомб малого діаметру, то, як ми визнали минулого року, ми надамо Україні бомбу малого діаметру наземного запуску, однак з міркувань безпеки операції ми не збираємося підтверджувати конкретні терміни», – сказав на брифінгу речник Пентагону
«Що стосується бомб малого діаметру, то, як ми визнали минулого року, ми надамо Україні бомбу малого діаметру наземного запуску, однак з міркувань безпеки операції ми не збираємося підтверджувати конкретні терміни», – сказав на брифінгу речник Пентагону

У Пентагоні відреагували на повідомлення про те, що бомба малого діаметру наземного запуску – GLSDB – може бути доставлена в Україну вже завтра.

«Що стосується бомб малого діаметру, то, як ми підтвердили минулого року, ми надамо Україні бомбу малого діаметру наземного запуску в рамках наших зусиль з надання допомоги у сфері безпеки, що фінансується USAI. Однак з міркувань безпеки операції ми не збираємося підтверджувати конкретні терміни», – сказав на брифінгу речник Пентагону Пет Райдер.

Він зауважив, що Пентагон надає Україні право говорити про будь-які поставки.

«Але, як я вже згадував, ми продовжуємо тісно співпрацювати з Україною, з нашими партнерами, щоб гарантувати, що Україна отримає і буде готова до використання можливостей, які ми їй надаємо, і якнайшвидше», – додав представник Міноборони США.

Видання Politico з посиланням на свої джерела повідомило, що Пентагон провів успішне випробування нової високоточної бомби великої дальності для України, яка, як очікується, прибуде на поле бою вже в середу.

У листопаді минулого року агенція Reuters повідомляла, що Україна отримає свою першу велику партію ракетних бомб у 2024 році. Представник Пентагону тоді заявив агентству, що «ми очікуємо надання цієї ключової можливості на початку 2024 року після успішної перевірки».

У березні минулого року Росія заявила, що збила GLSDB, але, як повідомляли джерела Reuters, США не постачали Україні жодної «розумної бомби».

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад — бомба малого діаметра наземного запуску) – це малогабаритний високоточний боєприпас. Його називають «розумною бомбою» або «крилатою бомбою».

GLSDB поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 з ракетним двигуном від реактивного снаряда M26. Такий снаряд може вражати цілі на відстані до 150 кілометрів. Для наведення на ціль зброя використовує супутникову систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему.

Форум

XS
SM
MD
LG