Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Північної Македонії оголосив про відставку


Зоран Заєв оголосив про відставку після перемоги опозиції на муніципальних виборах
Зоран Заєв оголосив про відставку після перемоги опозиції на муніципальних виборах

Прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв оголосив про свою відставку після перемоги опозиції у другому турі муніципальних виборів 31 жовтня.

«Я беру на себе відповідальність за цей розвиток подій. Я йду у відставку з посади прем’єр-міністра і президента партії», – сказав Заєв, Соціал-демократична партія якого очолює владну коаліцію.

«Я приніс свободу і демократію, а демократія означає взяти на себе відповідальність», – додав він.

Основним змаганням на виборах 31 жовтня стало Скоп’є, де чинний мер Петре Шилегов від владного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) програв кандидатці від опозиційної Внутрішньої македонської революційної організації – Демократичної партії македонської національної єдності (VMRO-DPMNE) Данелі Арсовській.

Лідер ВМРО-ДПМНЄ Христіан Міцкоскі оголосив про перемогу своєї політсили в кількох великих містах країни, включаючи Скоп’є, і заявив, що уряду було б найкраще піти на дострокові парламентські вибори.

Заєв заявив, що потреби в дострокових виборах немає. За законом, коаліція може домовитися про іншого кандидата на посаду прем’єр-міністра і сформувати уряд без нових виборів.

Другий тур голосування 31 жовтня відбувся в 44 муніципалітетах.

Під час першого туру голосування два тижні тому опозиційна партія виграла вибори в 21 муніципалітеті, соціал-демократи – у дев’яти.

Заєв був обраний прем’єр-міністром у 2017 році після 10 років правління правих на чолі з Ніколою Груєвським, уряд якого похитнувся через скандал із прослуховуванням, розкритий Заєвим. Груєвський втік до Будапешта в листопаді 2018 року після того, як його засудили за звинуваченням у корупції і засудили до двох років в’язниці.

Владна коаліція Заєва підтвердила ліберально-демократичні принципи, а також інтеграцію країни до Європейського союзу і НАТО. Північна Македонія приєдналася до НАТО в березні 2020 року, але на переговори про її вступ до ЄС вплинула суперечка з Болгарією, яка загальмувала прогрес на шляху до вступу.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG