Доступність посилання

ТОП новини

Офісу генпрокурора відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими військовими


«Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року»
«Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року»

Офіс генерального прокурора України має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Йдеться про вбивство 54 військових ЗСУ, повідомляє відомство 9 квітня, посилаючись на слова керівника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрія Бєлоусова в ефірі телемарафону.

«Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло», – вказано у повідомленні.

Також Бєлоусов прокоментував відео, опубліковане в соцмережах 7 квітня, на якому військові РФ розстрілюють українських військовополонених біля Кринок на Херсонщині.

«По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це – не поодинокий випадок, а свідчення політики РФ», – розповів він.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з офіційними листами до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо відео, на якому зафіксований черговий випадок страти силами РФ українських військовополонених.

7 квітня в Офісі генерального прокурора повідомили, що російські загарбники розстріляли беззбройних українських військовополонених у Кринках Херсонської області.

В звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, оприлюдненому 26 березня вказано, що Росія продовжує катувати та страчувати українських військовополонених.

Наприкінці лютого керівник департаменту Офісу генпрокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов повідомив, що правоохоронці розслідують 19 кримінальних проваджень про вбивства українських військовополонених. За його словами, з початку повномасштабного вторгнення 45 українських військових були вбиті у полоні.

Форум

XS
SM
MD
LG