Доступність посилання

ТОП новини

Помпео: США і Росія мають різні погляди на Україну


Держсекретар США Майк Помпео та президент Росії Володимир Путін, Сочі, Росія, 14 трпавня 2019 року
Держсекретар США Майк Помпео та президент Росії Володимир Путін, Сочі, Росія, 14 трпавня 2019 року

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон і Москва мають відмінні погляди на пов’язані з Україною питання. Про це керівник зовнішньополітичного відомства США заявив 14 травня після переговорів у Сочі з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Є моменти, де ми маємо дуже різні підходи. Ви згадали про Україну. Ми маємо різні погляди на те, як (питання) України має просуватися», – наголосив Помпео в розмові з журналістами, стенограму якої поширив Держдепартамент США.

Водночас він не дав прямої відповіді на запитання журналіста, чи є звільнення затриманих Росією в Чорному морі українських моряків передумовою для зустрічі президента США Дональда Трампа з його російським колегою Володимиром Путіним.

Президент Росії 14 травня на зустрічі з держсекретарем США Майком Помпео висловив сподівання на відновлення російсько-американських відносин.

Перед тим 14 травня держсекретар США Майк Помпео мав тривалі переговори і прес-конференцію із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, на яких, серед іншого, йшлося і про Україну. Майк Помпео закликав Москву «простягнути руку» новій українській владі та звільнити захоплених Росією біля Керченської протоки українських моряків.

25 листопада 2018 року в Азовському морі прикордонники та співробітники ФСБ Росії вчинили силове захоплення із застосуванням зброї трьох українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів. Кілька моряків при цьому отримали поранення. Росія звинуватила 24-х українських моряків у нібито незаконному перетині кордону Росії.

Київ вважає те, що сталося, актом агресії, а моряків називає військовополоненими. Позицію України підтримали США, НАТО і Євросоюз. ООН визнала захоплених моряків військовополоненими.

XS
SM
MD
LG