Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський ініціює заснування премій імені Патона й Скорика


За словами президента, відповідні листи про заснування цих премій він направив до уряду
За словами президента, відповідні листи про заснування цих премій він направив до уряду

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ініціює заснування двох державних премій: за вагомий внесок у розвиток науки та наукові досягнення – імені Бориса Патона і за вагомий внесок у розвиток музичного мистецтва – імені Мирослава Скорика.

За словами президента, відповідні листи про заснування цих премій він направив до уряду.

«У цей день із нами немає двох видатних постатей, двох геніїв сучасності, з якими нам пощастило жити в один час… Це два Герої України: Мирослав Михайлович Скорик і Борис Євгенович Патон. Вони творили нашу історію і здобували славу для України в світі», – сказав Зеленський під час урочистостей до Дня Незалежності 24 серпня в Києві.

Президент Національної академії наук Борис Патон помер 19 серпня у віці 101 рік.

Він був видатним українським ученим в галузі металургії, технології металів, електрозварювання та матеріалознавства, державним та громадським діячем, президентом НАНУ, директором Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України.

1 червня на 82-му році життя помер відомий український композитор і музикознавець, Герой України, народний артист України, лауреат премії імені Шевченка, володар кількох орденів за заслуги Мирослав Скорик.

Він – автор багатьох камерно-інструментальних творів, кількох балетів та опери «Мойсей», міжнародну прем’єру якої профінансував Ватикан.

Найвідомішою композицією Мирослава Скорика є «Мелодія», яку називають духовним гімном України. Музика маестро звучить у понад 40 фільмах, серед яких, зокрема, картина Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».

XS
SM
MD
LG