Доступність посилання

ТОП новини

У КСУ запевняють, що з їхнього боку не виникне перешкод у приведенні нового президента до присяги


Новообраний президент Володимир Зеленський наполягає на інавгурації 19 травня
Новообраний президент Володимир Зеленський наполягає на інавгурації 19 травня

У Конституційному суді України запевняють, що з їхнього боку не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги.

«Висловлюючи глибоку занепокоєність щодо поширення інформації про можливий зрив інавгурації президента України та її маніпулятивного використання, судді Конституційного суду України відповідально заявляють, що з боку Конституційного суду України не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги відповідно до статті 104 Конституції України», – йдеться у заяві.

14 травня Конституційний суд України звільнив голову суду Станіслава Шевчука з посади судді і призначив головою суду Наталію Шапталу. Шевчук назвав ці події «антиконституційним переворотом» і пообіцяв позиватися до суду.

Згідно з Конституцією України (стаття 104), президента України приводить до присяги голова Конституційного суду.

Раніше сьогодні комітет Верховної Ради України з питань регламенту затвердив висновки до семи проектів постанов щодо інавгурації президента України. Вони передбачають можливість призначення дати складення присяги новообраним головою держави на 17 травня, 19 травня, 20 травня, 26 травня і 28 травня.

Новообраний президент Володимир Зеленський наполягає на інавгурації 19 травня. Ця ініціатива викликала різку критику, зокрема, через те, що цього року саме на 19 травня припадає пам’ятний день, День пам’яті жертв політичних репресій.

XS
SM
MD
LG