Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Судді Конституційного суду звільнили голову Шевчука, той заявляє про «переворот»


Колишній голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук
Колишній голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук

Звільнення голови у КСУ

Під час зборів судді Конституційного суду України ухвалили рішення про недовіру голові Конституційного суду України Станіславу Шевчуку «у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками». На тому ж засіданні його звільнили з посади судді КСУ, а тим самим і з посади голови, і обрали нову голову суду Наталію Шапталу.

Натомість Станіслав Шевчук наполягає, що 14 травня у стінах суду відбувся «антиконституційний переворот» і «захоплення державної влади». Він вважає, що за цією ситуацією стоїть персонально президент України Петро Порошенко.

Президент і його адміністрація наразі не коментували такі заяви Шевчука.

Далі коротко:

  • Голова Служби здоров’я не впевнений, що програма «Безкоштовна діагностика» запрацює з 1 липня.
  • Україна посідає 35-е місце серед 49 країн Європи у сфері захисту прав ЛГБТ-спільноти. Цей рейтинг склала правозахисна група ILGA-Europe.
  • Дороги в столиці почали мити із «милом», повідомляють у «Київавтодорі».

Про ПЦУ і Київський патріархат

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет закликає предстоятеля ПЦУ Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди. Це звернення Філарета має Радіо Свобода. За його словами, сьогодні в Українській православній церкві відбувається «розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків». Він звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей під час об’єднавчого собору 15 грудня. Також він додав, що Київський патріархат не потрібно відновлювати, оскільки він «був, є і буде». В інтерв’ю Радіо Свобода Філарет заявив, що не існує підстав, щоб забрати в України томос про автокефалію православної церкви.

У свою чергу предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що розколу в Українській православній церкві «немає і не буде». Раніше він попереджав, що намагання Філарета відновити вже ліквідований Київський патріархат може призвести до скасування томосу про автокефалію української церкви.

Новий спалах кору в світі

За 40 років кору стало менше майже в 15 разів. Нині ж кількість хворих на нього зростає третій рік поспіль. Тільки з початку 2018-го – в 4 рази! Причому захворюваність на кір зростає навіть у тих країнах, де раніше вдалося домогтися майже повного зникнення хвороби. Що стало причиною спалаху кору в світі?

В центрі новин Організації Об’єднаних Націй заявили, що на Україну припадає понад 70 відсотків захворювань на кір у європейському регіоні в перші два місяці 2019 року.

Українські «ігри» в американській політиці

Директор НАБУ Артем Ситник і народний депутат Сергій Лещенко втручалися у вибори президента США на користь кандидата Гілларі Клінтон, стверджує генпрокурор України Юрій Луценко. Лещенко відкидає це і сам звинувачує Луценка в «поширенні брехні» про зв’язки з оточенням Януковича і про лобізм на користь деяких американських політиків, зокрема колишнього віце-президента США Джозефа Байдена. Саме Байден є ймовірним конкурентом президента США Дональда Трампа на наступних виборах. Експерти, опитані Радіо Свобода, визнають, що окремі українські політики намагаються для власної вигоди втручатися в політичну боротьбу демократів і республіканців у Сполучених Штатах і що це може нашкодити зовнішньополітичному партнерству Україна – США. Радіо Свобода зібрало основні факти про «український чинник» в американській політиці.

Що таке переслідування і як захиститися?

Організація Amnesty International Ukraine запропонувала відзначати День протидії сталкінгу 14 травня і закликала користувачів ділитися у соцмережах історіями про переслідування, з яким вони стикнулися. Оскільки сталкінг не прописаний у законодавстві, засудити кривдника за нього важко, визнають правозахисники. Втім, деякі інструменти для захисту все ж наявні.

«Продукти на благодійність»

Викинули продукти на смітник – готуйтесь отримати штраф у мільйони гривень! У Чехії діє закон, який зобов’язує великі супермаркети віддавати продукти, які втратили товарний вигляд, благодійним організаціям і тим, хто цього вкрай потребує. Все заради зменшення марнотратства у споживанні продуктів. За невиконання об’єктам, що мають площу понад 400 квадратних метрів, загрожують значні санкції.

Споживайте розумно!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG