Доступність посилання

ТОП новини

Пристайко в ООН: врегулювання на Донбасі – тільки за принципом «безпека перш за все» і з контролем за кордоном


Вадим Пристайко
Вадим Пристайко

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, виступаючи на дебатах у Генеральній асамблеї ООН, повторив позицію Києва: влада за якнайшвидше мирне врегулювання на Донбасі – але тільки за принципом «безпека перш за все» і зі встановленням контролю за кордоном у регіоні.

«Ми готові до діалогу з мешканцями Донбасу, але не з «фейковими» маріонетками, так званими «представниками». Цей діалог має залучити і всіх тих, хто тимчасово переміщений із Донбасу деінде в Україні», – наголосив він.

«Ми прагнемо провести місцеві вибори на всій території України, – сказав міністр; на вільній території ці вибори заплановані вже на нинішню осінь. – Але без елементарної безпеки, без політичних передумов люди Донбасу, включно з тими, хто був змушений втекти зі свого дому, не будуть мати шансу зробити демократичний вибір. Саме тому принцип «безпека перш за все», на якому ґрунтується логіка мінських домовленостей, залишається основою для мирного врегулювання. Росія повинна негайно виконати вимоги щодо безпеки, про які домовилися лідери «нормандської четвірки».

При цьому він наголосив: «Повторюю: навряд чи можна сподіватися на мир, доки 400-кілометрова ділянка українсько-російського державного кордону залишається відкритими воротами для російських озброєнь і військових. Відповіддю могла б стати міжнародна присутність уздовж кордону з мандатом ООН».

Дебати на пленарному засіданні 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку у США відбулися з пункту порядку денного «Ситуація на окупованих територіях України».

Росія як одна зі сторін «нормандського формату взагалі не визнає факту своєї агресії проти України і твердить, що Київ має домовлятися з «представниками Донбасу», маючи на увазі підтримувані нею окупаційні адміністрації, і що там мають бути негайно проведені місцеві вибори ні в якому разі не за умови контролю за кордоном, після чого окупована територія має отримати якийсь «особливий статус». Україна і її західні союзники відкидають таке трактування і вимагають спершу виконання безпекових умов, таких, як виведення російських військ і озброєнь із окупованих територій, роззброєння і розпуск місцевих незаконних збройних формувань, ліквідацію незаконних адміністрацій чи встановлення контролю за ділянкою українсько-російського кордону на окупованій території.

Україна також домагалася введення на окуповану частину Донбасу, включно з кордоном, міжнародних миротворчих сил із мандатом ООН, але через опір Росії цього наразі не вдалося досягти.

Нинішня влада України заявила, що хотіла б провести на окупованому Донбасі місцеві вибори вже разом із рештою материкової частини України, цієї осені. Але останнім часом Київ починає заявляти, що такі швидкі вибори все одно будуть можливі лише після виконання безпекових умов і забезпечення участі в них переселенців із окупованих територій.

XS
SM
MD
LG