Доступність посилання

ТОП новини

ПЦУ схвалила перехід на новий календар: Різдво – 25 грудня


Прихожани ЦПУ відзначатимуть Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Водночас перехід не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.
Прихожани ЦПУ відзначатимуть Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Водночас перехід не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.

Православна церква України (ПЦУ) на Архієрейському соборі в Києві ухвалила рішення про перехід на новий календар.

Як написала українська служба Бі-Бі-Сі, проти переходу проголосував лише один єпископ із 53, ще один утримався.

Формально потім перехід ще має схвалити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як повідомили Бі-Бі-Сі предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній та низка інших єпископів, питання вже вирішене, з 1 вересня буде перехід. Відтак Різдво відзначатимуть вже 25 грудня, а не 7 січня. Водночас це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.

Як пише tsn.ua з посиланням на митрополита Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко), перехід на новий церковний календар не буде обов’язковим для всіх – тобто парафії за власним бажанням зможуть звершувати богослужіння за старим стилем.

У лютому стало відомо, що Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейде на григоріанський календар у святкуванні нерухомих свят з 1 вересня 2023 року.

За даними опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» ще в листопаді 2022 року, кількість тих, хто підтримував ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня, за рік «значно» зросла: з 26% до 44%.

Більшість православних церков світу, як і Римо-католицька церква та більшість протестантських церков, святкують Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським.

XS
SM
MD
LG