Доступність посилання

ТОП новини

Путін сказав Лукашенку, що Росія «була змушена» атакувати українську енергетику


Президент РФ Володимир Путін (п) і білоруський правитель Олександр Лукашенко, архівне фото
Президент РФ Володимир Путін (п) і білоруський правитель Олександр Лукашенко, архівне фото

Президент Росії Володимир Путін заявив 11 квітня, що його країна була змушена завдати ударів по українських енергетичних об’єктах у відповідь на атаки Києва по російських цілях.

«На жаль, нещодавно ми спостерігали серію ударів по наших енергетичних об’єктах і були змушені відповісти», – цитують російські інформаційні агенції слова Путіна, адресовані білоруському авторитарному правителю Олександру Лукашенку, який прибув до РФ із візитом.

Путін сказав, що напади були частиною мети Росії «демілітаризувати» Україну, оскільки ці атаки вплинули на військову промисловість Києва. Москва, за його словами, утрималася від здійснення таких атак узимку «з гуманітарних міркувань».

Росія упродовж останніх тижнів активізувала удари по українській енергетичній інфраструктурі. Зранку 11 квітня комбінований удар дронами і ракетами повністю зруйнував розташовану за 20 кілометрів від Києва Трипільську ТЕС, повідомила компанія «Центренерго», якій належала електростанція.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій раніше повідомили, що понад 200 рятувальників від ночі працюють на місцях ліквідації наслідків масованого обстрілу, а також понад сотня слідчих, криміналістів і вибухотехніків.

«Упродовж кількох годин російські військові атакували п’ять регіонів України – били по критичній інфраструктурі. По Харкову ворог випустив понад 10 ракет, у деяких районах міста відсутнє електропостачання. Ліквідація наслідків обстрілів триває також на Одещині, Львівщині, Запоріжжі та Київщині… На щастя, за оперативними даними, внаслідок сьогоднішньої атаки минулося без загиблих і потерпілих», – йдеться в повідомленні.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що потреба України в ППО є критичною. «Потрібна ППО та інша оборонна підтримка, а не заплющування очей і довгі дискусії», – зауважив він.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG