Доступність посилання

ТОП новини

На тлі дискусій щодо атак НПЗ Росії глава МЗС Литви нагадав, що нафтосховища нацистської Німеччини були військовою ціллю


«Під час Другої світової війни союзники розбомбили нафтові сховища нацистської Німеччини як першочергову військову ціль» – написав Габріелюс Ландсбергіс
«Під час Другої світової війни союзники розбомбили нафтові сховища нацистської Німеччини як першочергову військову ціль» – написав Габріелюс Ландсбергіс

На тлі дискусій про доречність атак російських нафтопереробних заводів міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс нагадав про події Другої світової війни.

«Під час Другої світової війни союзники розбомбили нафтові сховища нацистської Німеччини як першочергову військову ціль. Це весь твіт», – написав він у соцмережі Х.

Читайте також: Російські НПЗ є «цивільними цілями» – помічниця Остіна на слуханнях у Конгресі США

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

У березні видання Financial Times із посиланням на джерела писало, що влада США закликала Україну зупинити атаки на нафтову інфраструктуру Росії. За словами співрозмовників FT, Вашингтон побоюється, що удари безпілотників по російських нафтопереробних заводах можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також спровокувати заходи Москви у відповідь.

Читайте також: «Обурливо, якщо це правда». Оглядачі про нібито заклик США до України не бомбити НПЗ Росії

Днями міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що атаки України на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на світові енергетичні ринки, а Україні, за його словами, краще переслідувати «тактичні і оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну боротьбу».

Наприкінці березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

Усього з початку року було атаковано 15 НПЗ у 10 регіонах Росії. Їхня загальна переробна потужність – 192 мільйони тонн нафти на рік, порахувало видання The Insider.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

Форум

XS
SM
MD
LG