Доступність посилання

ТОП новини

Профільний комітет Ради підтримав «антиколомойський» законопроєкт


Коли законопроєкт розглянуть у сесійному залі – поки що невідомо
Коли законопроєкт розглянуть у сесійному залі – поки що невідомо

Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики підтримав банківський законопроєкт, який ще називають «антиколомойським», бо він унеможливить повернення «Приватбанку» олігарху Ігорю Коломойському.

«Так, закон про банки підтриманий комітетом», – сказав у коментарі Радіо Свобода народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос») за підсумками засідання комітету, яке проходило 30 березня у внутрішньому подвір’ї Верховної Ради.

Ухвалення банківського законопроєкту, який ще називають «антиколомойським», бо він унеможливить повернення «Приватбанку» олігарху Ігорю Коломойському, на нинішньому позачерговому засіданні парламенту не розглядалося. Коли його винесуть на розгляд у сесійну залу – поки що невідомо.

Ухвалення цього закону та закону про ринок землі є умовою отримання Україною нової програми МВФ. Президент Володимир Зеленський повідомив, що після виконання умов фонду Україна протягом 15 днів отримає перший швидкий транш на 1,75−2 мільярдів доларів відразу в бюджет країни. «Ніхто не хоче дефолту в країні. Я впевнений, що мене почують наші депутати і цього не станеться», – заявляв він.

У фракції партії «Слуга народу» домовилися, що відкриття ринку відкладуть на дев’ять місяців – до 1 липня 2021 року. Спочатку планувалося дозволити продаж сільгоспземель з 1 жовтня цього року. Водночас на першому етапі доступ до ринку отримають тільки фізичні особи. Одна людина зможе купити не більше за 100 гектарів. За словами Зеленського, другий етап, коли купувати землю дозволять і юридичним особам, буде запущений з 2024 року. Одна компанія зможе купити до 10 тисяч гектарів землі.

«Якщо ми говоримо про це пленарне засідання, поки що такого рішення не було прийнято. Ми дискутуємо з колегами. Я думаю, що будуть дискусії продовжуватися, а далі будемо приймати відповідні рішення», – сказав Разумков щодо того, коли можуть бути ухвалені законопроєкти.

XS
SM
MD
LG