Доступність посилання

ТОП новини

Розкол «Слуги народу» після демаршу Козака у Мінську стає очевиднішим (огляд преси)


Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року
Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року

Криза провладної фракції стає зримішою і, принаймні на позір, набуває форм створення усередині «Слуги народу» проєвропейської ліберальної групи, яка має намір підтримувати ініціативи президента Володимира Зеленського і виступати за Євросоюз. Як зауважує «Україна молода», все реальніше звучить обіцянка, котру на початку роботи Верховної Ради нового скликання озвучив президент Володимир Зеленський з парламентської трибуни: «Я вже знаю, що розпускати Верховну Раду не так страшно».

А останнім часом гарант Конституції усе частіше й частіше повторює, що за наявності критичної маси, за його ж оцінкою, помилок депутатів, він розпустить парламент без особливого жалю і довгих роздумів. Ці всі фактори не змусили себе довго чекати. З'явились підозри: а чи не гра це Банкової, така собі рухома картинка – агітка для тих ЗЕвиборців, котрі можуть відійти від Зеленського, бо розчарувались у своїх наївних сподіваннях та добре зіграних запевненнях у щирості намірів вести країну проєвропейським шляхом.

Видання наголошує, що за якихось кілька місяців парламентська монокоаліція руйнується на очах. Найгучніше про розкол у «Слузі народу» почали говорити після так званого мінського демаршу в президентській фракції. Шістдесят її членів вимагали пояснень щодо активності глави ОПУ Андрія Єрмака в Тристоронній контактній групі у Мінську. І робили це скоординовано, синхронно і, головне, публічно.

Усі ці фракційні вібрації і розкол лише посилюють відчуття глибокої здачі країни в надійні для Кремля руки, а за тим – передачу її в разове користування без права повернення. Але будь-яка дія несе протидію і газетярів тішить те, що спротив цьому, незважаючи на те, що у цього дійства є конкретні режисери, починається у стінах парламенту й серед тих, хто з самого початку легко «повівся» на акторський шарм, а не поклався на позицію здорового глузду державного діяча. Про це йдеться в статті «Передвісники дочасних виборів – розкол «слуги народу» стає очевиднішим».

Вартість зупинки української економіки за кілька місяців може мати руйнівні наслідки для всього населення, за оцінками експертів газети «День», навіть гірші, ніж сама пандемія. І знадобляться роки, щоб її відбудувати. Видання пише, що рішення про ще один 30-денний карантин та надзвичайна ситуація можуть коштувати Україні за попередніми оцінками, в базовому прогнозі 4% ВВП, у менш оптимістичному – падіння може становити до 9%.

Чи вистачить Україні коштів, щоб лікувати, забезпечити українців усім необхідним і оборонятися на східному фронті, без фінансової підтримки партнерів – зокрема Міжнародного валютного фонду?

Уряд каже – ні. А тому звернувся до парламентарів із проханням негайно проголосувати законопроєкт про землю і так званий антиколомойський закон, який від нас чекає МВФ.

Очевидно, зупинка економічної активності вже впливає як на окремі бізнеси, так і на економіку в цілому, що в перспективі може позначитись і на благополуччі населення. А якщо жорсткі обмежувальні заходи триватимуть ще місяць, то найпесимістичніші прогнози можуть виявитись ще дуже навіть оптимістичними. Адже запас міцності в компаній починає закінчуватись, а в малого бізнесу – його немає вже. Тому, разом з порятунком життів, варто думати й про порятунок економіки, наголошують експерти газети.

Зупинка ділової активності і податкові канікули вже скоротили надходження до державного бюджету. Уряд не дає точної цифри, утім, за підрахунками експертів, дефіцит дохідної частини сягнув 30-35%.

Через падіння податкових надходжень уряду доведеться позичати, щоб підтримувати поточний рівень видатків, включно з витратами на оборону та охорону здоров’я. Звичайно, уряд може скоротити видатки, щоб збалансувати бюджет, але Велика депресія та приклад Греції свідчать, що робити це в умовах слабкої економіки – самогубство.

Отже, без доступу до ринків капіталу, щоб позичати кошти та покривати короткострокові втрати, Україні зараз не обійтись. А оголошення дефолту, за який дехто з олігархів агітує, перекриє доступ до цих коштів. Стаття називається «Війна – Вірус – Провалля, або Чому дефолт для України сьогодні надто дороге «задоволення»?»

Про останні соціологічні дані КМІСу щодо ставлення українців до коронавірусу в газеті «День» розповідає соціолог Володимир Паніотто. Він стверджує, що епідемія розвивається за так званою S-кривою: спочатку йде дуже повільно, потім швидкий етап зростання, далі, коли багато людей перехворіли, рівень починає зменшуватися.

Зараз Україна переходить на етап швидкого зростання, у тих країнах, де починалося розповсюдження епідемії, на цьому етапі після перших ста інфікованих, за тиждень вже переходило через тисячу. Тому, можливо, зараз люди побачать, що це дійсно небезпечна хвороба і будуть більше дотримуватися карантинних рекомендацій.

Проте проблема у тому, що цей вірус підступний через великий інкубаційний період. Тож велика частина населення захворіє, і зміна їх поведінки дасть ефект тільки за декілька тижнів.

Наскільки ефективно Україна та інші країни світу зможуть подолати економічні наслідки коронавірусу – залежить також значною мірою від зміни поведінкової моделі споживачів та реакції світових лідерів.

Вже зараз зрозуміло, що, так чи інакше, наслідки запровадження суворих обмежувальних заходів вплинуть на більшість підприємств в Україні. Найбільше постраждає малий бізнес і ті підприємства, діяльність яких пов’язана з фізичною присутністю клієнтів, сфера послуг та інше. Тому важливим заданням для бізнесу наразі є необхідність підготуватися до всіх можливих сценаріїв перебігу подій і мінімізувати негативні наслідки, які значно залежатимуть від сектору компанії. Докладніше йдеться в матеріалі «Зміна поведінки людей дасть ефект тільки за декілька тижнів».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG