Доступність посилання

ТОП новини

Уряд подав до Ради новий законопроєкт щодо мобілізації


Наприкінці 2023 року уряд подавав законопроєкт щодо мобілізації на розгляд парламенту. Проте після тривалих переговорів документ вирішили повернути на доопрацювання
Наприкінці 2023 року уряд подавав законопроєкт щодо мобілізації на розгляд парламенту. Проте після тривалих переговорів документ вирішили повернути на доопрацювання

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, повідомив у телеграмі представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

В оновленому законопроєкті щодо мобілізації Кабмін пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років.

Також передбачається, що під час дії воєнного стану для осіб (крім осіб офіцерського складу), які приймаються на військову службу за контрактом – віком від 18 до 25 років – строк військової служби встановлюється 1 рік. Для військовозобов’язаних, які проходили безперервну військову службу під час воєнного стану протягом 36 місяців та були звільненні зі служби у запас та які приймаються на військову службу за контрактом, строк військової служби встановлюється шість місяців.

Строк проходження військової служби для таких військовослужбовців може бути продовжено за новими контрактами. У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію дія контрактів припиняється достроково.

Також документ передбачає, що у разі неявки громадянина до територіального центру комплектування (ТЦК) протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги ТЦК звертається до суду щодо, зокрема, тимчасового обмеження його у праві керування транспортними засобами, накладення арешту на кошти та інші цінності такого громадянина, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, або на електронні гроші.

Як заявили в Міноборони, в документі враховані коментарі та зауваження до попередньої версії законопроєкту.

Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних, додали в міністерстві.

12 січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що нова редакція законопроєкту про мобілізацію вже готова, і найближчим часом її винесуть на погодження уряду. Умєров повідомив, що в новій редакції врахували всі пропозиції, які погодили з депутатами на засіданнях комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Читайте також: Президент заявив, що «не бачить зараз потреби мобілізувати пів мільйона людей»

Сьогодні, 30 січня, видання «Українська правда» з посиланням на свої джерела повідомляло, що Кабмін фіналізує нову версію законопроєкту щодо мобілізації, після внесення деяких правок документ передадуть до Верховної Ради найближчим часом. За словами джерел, на засіданні уряду 30 січня було погоджено новий проєкт закону.

Наприкінці 2023 року уряд подавав законопроєкт щодо мобілізації на розгляд парламенту. Проте після тривалих переговорів документ вирішили повернути на доопрацювання до КМУ.

Форум

XS
SM
MD
LG