Доступність посилання

ТОП новини

«Росія не повинна виграти війну» – голова уряду Швеції в річницю анексії Криму


Країни Заходу після окупації Росією Криму виступили на підтримку України, але «сьогодні очевидно, що цього було недостатньо», заявила 19 лютого премʼєр-міністерка Швеції Маґдалена Андерссон.

«Після російського повномасштабного вторгнення в Україну два роки тому Швеція разом з ЄС, США та іншими партнерами підтримувала Україну економічно, у військовій та гуманітарній сферах. Ця підтримка має тривати, і ми маємо підвищити згуртованість у Європі, щоб протистояти Росії. Так само як російська анексія Кримського півострова була лише одним кроком у реалізації владних амбіцій Путіна, ми знаємо, що Росія не зупиниться в Україні. Ми не дозволимо Путіну опустити нову залізну завісу в Європі, це має вирішальне значення для безпеки Швеції та шведських громадян. Росія не повинна виграти війну», – наголосила голова уряду Швеції.

У лютому 2014 року озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю Верховної Ради АРК, Ради міністрів АРК, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що це озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Згодом президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

На території Криму і Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Форум

XS
SM
MD
LG